Boek
Nederlands

Jarig!

Jet Boeke (illustrator), Arthur Van Norden (auteur)
Dikkie Dik kan niet slapen omdat hij de volgende dag jarig is. Prentenboek met vrolijke illustraties in kleur. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Titel
Jarig! / ill. Jet Boeke ; met tekst van Arthur van Norden
Illustrator
Jet Boeke
Auteur
Arthur Van Norden
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2003
[20] p. : ill.
ISBN
90-257-3572-X

Besprekingen

Een prentenboek in oblong formaat, waarin Dikkie Dik de avond voor zijn verjaardag wakker ligt en de volgende dag, nog slaperig, zijn verjaardag viert met zijn vrienden, taart (met drie kaarsjes) en vishappen. Op iedere pagina staat een tekening in een kader met daaronder drie regels tekst in een kleine schreefloze letter. De tekeningen tonen grove vormen zonder al te veel details, getekend met zwarte inkt en ingekleurd met aquarelverf. Ook zonder de tekst is het verhaal goed te volgen en na te vertellen. De teksten bevatten geen moeilijke woorden of lange zinnen. Ze zijn geschreven in een vlotte stijl met veel dialogen. De kaft toont een tevreden Dikkie Dik, die midden in zijn verjaardagstaart ligt te slapen. Voor kinderen vanaf ca. 2,5 jaar een leuk verhaal over de bekende Sesamstraatpoes met een herkenbaar thema.

Over Jet Boeke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Jet Boeke (Wageningen, 28 oktober 1948) is een Nederlandse illustrator die vooral bekend is geworden met haar tekeningen van de rode kater Dikkie Dik. Deze verhalen worden regelmatig voorgelezen in het kinderprogramma Sesamstraat. De verhalen over Dikkie Dik zijn met name gericht op peuters.

Levensloop

Na haar eindexamen middelbare meisjesschool ging Boeke naar Amsterdam, waar ze was toegelaten tot de Rietveldacademie. Aanvankelijk wilde ze industrieel vormgever of edelsmid worden, maar op advies van een leraar koos ze uiteindelijk voor de richting grafische vormgeving.

Toen haar opleiding was afgerond reisde ze twee jaar door Noord- en Zuid-Amerika. In New York leerde zij een illustrator kennen die animatiefilmpjes voor Sesame Street maakte. Zo kwam ze voor het eerst met het programma in contact. Teruggekomen in Nederland bleek dat er een Nederlandse versie van Sesamstraat in voorbereiding was. Zij bood haar diensten a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties