Boek
Nederlands

Een interview met J.K. Rowling

J.K. Rowling (geïnterviewde), Lindsay Fraser (interviewer)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Interview met de Schotse schrijfster (1965) van de Harry Potter-boeken over haar leven en werk (tot en met deel drie van de cyclus).
Onderwerp
Rowling, J.K
Titel
Een interview met J.K. Rowling / door Lindsey Fraser
Geïnterviewde
J.K. Rowling
Interviewer
Lindsay Fraser
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
An interview with J.K. Rowling
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2000
63 p. : ill.
ISBN
90-5444-393-6

Besprekingen

Lindsey Fraser, directrice van een Schotse instelling voor leesbevordering onder kinderen, had in mei 2000 een vraaggesprek met J.K. Rowling (1965), de gevierde Schotse schrijfster van de Harry Potter-boeken. Aan de hand van thema's als familie en kindertijd, schooltijd, loopbaan en schrijverschap vertelt Rowling bescheiden en geestig over haar leven, waarbij vaak een link met figuren en gebeurtenissen in de Potter-boeken gelegd wordt. Vervolgens geeft Fraser een klein overzicht van de wereld van Harry Potter (tot en met deel drie), en ten slotte is er een korte bibliografie. Eenvoudige pocket met voorin twee matige zwart-witfoto's van Rowling. Omdat de schrijfster terughoudend is met interviews een waardevolle bron van achtergrondinformatie, geschikt voor opdrachten en scripties.

Over J.K. Rowling

CC BY 2.0 - Foto van/door Daniel Ogren

Joanne (Jo) Rowling (Yate bij Bristol, 31 juli 1965) is een Britse schrijfster. Ze is het bekendst als de schepper van de Harry Potter-fantasyserie. De Harry Potter-boeken kregen wereldwijd veel aandacht en wonnen meerdere prijzen, er zijn meer dan 500 miljoen exemplaren van verkocht. De boeken vormden de basis voor de Harry Potter-filmserie, waarbij Rowling in twee van de acht delen als producer optrad. Rowlings ouders heten Peter Rowling en Anne Volant Rowling.

Rowling schreef vooral onder de naam J.K. Rowling, waarin de 'K' staat voor de naam van haar oma Kathleen. In werkelijkheid heeft Rowling geen tweede naam. De 'K' heeft ze toegevoegd toen de uitgever van de Harry Potter-boeken stelde dat jongens geen boeken zouden lezen die geschreven zijn door een vrouw. Door alleen haar initiaal te gebruiken zou dat worden verbloemd. Enkel de 'J' vond ze te weinig, dus werd er een initiaal bij bedacht.

Een deel van haar latere boeken…Lees verder op Wikipedia