Pseudo-autobiografie en zelfanalyse van de tot 1979 buiten schot gebleven collega van de beruchte Britse spionnen Burgess en MacLean: de kunsthistoricus Anthony Blunt (Victor Maskell).
Onderwerp
Spionage
Titel
De onaanraakbare
Auteur
John Banville
Vertaler
Jan Pieter Van der Sterre
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The untouchable
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 1998
414 p.
ISBN
90-254-2225-X (paperback)

Besprekingen

John Banville (geb. 1945) verweeft in De onaanraakbare het historische gegeven van de Oxford-spion Anthony Blunt tot een in alle opzichten volmaakt literair geheel. Hoewel alle belangrijke episodes van Blunts leven -- zoals weergegeven in de biografie Conspiracy of silence van Barrie Penrose en Simon Freeman -- hier terug te vinden zijn, geeft Banville hem heel wat fictieve trekken mee. Alle actoren krijgen trouwens fictieve namen. Zo bv. gaat Guy Burgess als 'Boy' Bannister en Graham Greene als de marxistisch-katholieke schrijver Querell door het leven. De Engelse homoseksueel Anthony Blunt wordt dan weer de Ierse echgenoot Victor Maskell met vrouw en twee kinderen, die pas op latere leeftijd zijn homoseksualiteit ontdekt. Maskell wordt ontmaskerd als dubbelspion. Door iedereen de rug toegekeerd, laat hij ene Miss Serena Vandeleur niet naar het waarom, maar naar zijn hele persoonlijkheid peilen. Met de nodige afstandelijkheid wordt een heel evocatief beeld opgehangen va…Lees verder
De achterflap van dit boek verklaart dat 'De onaanraakbare' op historische gegevens berust. Dat is een open deur intrappen: ook voor de meest naïeve lezer zal duidelijk zijn dat hier in de ik-vorm een geromantiseerde versie van het leven van Sir Anthony Blunt gegeven wordt, de vooraanstaande kunsthistoricus die achteraf tot de kring van Kim Philby et al. behoord bleek te hebben: de Cambridge-spionnen. Spionageroman, psychologische roman, historische of biografische roman, sleutelroman, letterkundige roman... het is het allemaal, en bijna onvertaalbaar door de vele verwijzingen naar typisch Engelse zaken, citaten, geschiedenis, cultuur. De vertaler had een speciale werkbeurs nodig om de klus te kunnen klaren, en moest achterin meer dan vijftig verklarende noten toevoegen. Ook zo lijkt het boek vooral interessant voor de erudiete anglofiel, en die zal wellicht liever het origineel lezen... Dikke paperback, kleine druk.

Over John Banville

John Banville (Wexford, 8 december 1945) is een Ierse schrijver.

The Book of Evidence, een van zijn vele werken, werd genomineerd voor de Booker Prize in 1989 en won in hetzelfde jaar de Guinness Peat Aviation Award. Met zijn roman The Sea won hij alsnog de Booker Prize in 2005.
Onder het pseudoniem Benjamin Black schrijft Banville misdaadromans.

Prijzen

Werken

  • Snow (2020) (Sneeuw, 2021)
  • Mrs Osmond (2017) (Mevrouw Osmond, 2018) - sequel voor The Portrait of a Lady van Henry James
  • The Blue Guitar (2015) (De blauwe gitaar, 2015)
  • Ancient Light (2012)
  • The Infinities (2009) (De onsterfelijken, 2010)
  • Love In The Wars (adaptation of Heinrich von Kleist's Penthesilea, 2005)
  • The Sea (2005) (De zee, 2006)
  • Prague Pict…Lees verder op Wikipedia