Boek
Nederlands

Tot ik jou vind

John Irving (auteur)
Een filmacteur zoekt vanaf zijn peutertijd naar zijn vader, waarbij hij ontdekt dat het geheugen onbetrouwbaar is.
Titel
Tot ik jou vind
Auteur
John Irving 1942-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Until I find you
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2005
831 p.
ISBN
90-234-1729-1 90-234-1730-5

Besprekingen

Ruim achthonderd bladzijden telt Tot ik je vind, de nieuwe roman van John Irving. In het boek vertelt de auteur de lotgevallen van Jack Burns en zijn ouders.

Jack reist op zijn vierde met zijn moeder Alice Stronach Noord-Europa af. Ze trekken vanuit Canada van haven naar haven - op zoek naar zijn vader William. De reis brengt hen naar Kopenhagen, Stockholm, Oslo, Helsinki en Amsterdam. Alice komt aan de kost als tatoeëerder. William is er volgens de moeder vandoor gegaan en zij wil hem op zijn verantwoordelijkheden wijzen. Dat ze hem zoeken in de Noord-Europese havensteden, komt omdat William als musicus gek is op beroemde orgels, die daar talrijk zijn. Bovendien houdt hij erg van tatoeages: hij laat zijn lichaam geleidelijk aan helemaal vol tatoeëren en traditiegetrouw zijn de meestertatoeëerders in die havens te vinden. Maar Alice en Jack vissen steeds achter het net en omdat William onvindbaar blijft, gaan ze uiteindelijk terug naar Toronto.

De kleine Jack b…Lees verder
Na zijn doorbraak met ‘De wereld volgens Garp’ (1979) verscheen van John Irving een zestal romans, waaronder ‘De regels van het ciderhuis’ (verfilmd in 2000) en ‘Weduwe voor een jaar’. Irving heeft in Nederland naar verhouding erg veel lezers. Zijn laatste romans beleefden daarom in Nederland de wereldpremière. De Engelse editie van ‘Tot ik jou vind’, Irvings elfde roman, verscheen hier een maand eerder dan in Amerika en Engeland. In dit boek heeft Irving twee onderwerpen aangesneden uit zijn eigen biografie: de zoektocht naar zijn verdwenen vader (die hij nooit heeft gekend) en zijn ervaringen als kind met seksueel misbruik door een oudere vrouw. Een schrijnend verhaal, maar Irving zou Irving niet zijn als er voor de lezer niet veel valt te genieten. Zijn typering van bizarre personages, zijn ontwapenend omgaan met taboes, zijn oog voor detail en zijn komische toon staan garant voor een immens leesavontuur waarin de lezer veel leed krijgt te verstouwen, maar tegelijk wordt beloond me…Lees verder

Over John Irving

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

John Winslow Irving (Exeter (New Hampshire), 2 maart 1942) is een Amerikaans schrijver. Hij werd vooral bekend met zijn boek De wereld volgens Garp. Tijdens zijn studententijd deed Irving aan worstelen; een verwijzing naar die sport komt in veel van zijn werk terug.

Levensloop

Jeugd

John Irving werd geboren op 2 maart 1942 in Exeter, New Hampshire, als zoon van Helen Frances Winslow. Zijn officiële naam op zijn geboortebewijs was John Wallace Blunt Junior. Zijn biologische vader, een piloot uit de Tweede Wereldoorlog, was tijdens een aanval neergeschoten terwijl hij zich met zijn vliegtuig boven het door Japan bezette Birma bevond. Hij en zijn ploeg waren veertig dagen lang vermist. Zijn vader overleefde de oorlog, maar keerde achteraf niet meer terug naar de moeder van Irving.

Zijn moeder hertrouwde toen Irving zes jaar oud was. Haar nieuwe echtgenoot adopteerde hem en zijn naam v…Lees verder op Wikipedia