Boek
Nederlands

De toegewijde tuinier

John Le Carré (auteur)

De toegewijde tuinier

In de reeks:
Een Engelse diplomaat probeert in Kenia de moordenaar van zijn vrouw en een Keniaanse arts op te sporen.
Titel
De toegewijde tuinier
Auteur
John Le Carré
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The constant gardener
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2003
526 p.
ISBN
90-245-4672-9

Besprekingen

Justin Quayle leeft een rimpelloos bestaan als diplomaat op de Britse ambassade in Nairobi, Kenia, tot hem het onthutsende bericht bereikt dat zijn vrouw ergens in het binnenland vermoord werd. De rustige, serene en met een Britse stiff upper lip gezegende veertiger hoort van officiële zijde niet veel uitleg en zit zelf met een hoop twijfels. Waarom werd zijn vrouw zo gruwelijk vermoord? Waarom verdenkt iedereen hun vriend, de zwarte arts en hulpverlener Bluhm, van de moord en waar is hij gebleven? Van 'toegewijde tuinier' verandert Justin in een rusteloze zwerver en zoeker naar de dieperliggende achtergronden van de zaak. Na onderzoek in verschillende landen en van verschillende bronnen stuit hij op grootscheepse fraude en kwaadwil van een multinationaal farmaceutisch bedrijf, dat Zwart-Afrika gebruikt als gemakkelijk winstdomein en als proefkonijn voor een nieuw middel tegen tbc.

Achttien romans heeft John le Carré al op zijn naam staan en na enkele mindere werken is dit we…Lees verder
Tessa Quayle, een mooie jonge activiste, wordt met doorgesneden keel gevonden in een auto aan de oever van het Turkanameer in Kenia. Haar Afrikaanse vriend en reisgenoot, de arts en hulpverlener Arnold Bluhm, is spoorloos verdwenen. Tessa's veel oudere echtgenoot Justin, een Brits diplomaat op de ambassade in Nairobi, en een enthousiast tuinier, ontdekt nu pas dat zijn vrouw de malafide praktijken van een farmaceutische multinational op het spoor was, waarbij Afrikanen onwetend als proefpersonen werden gebruikt voor een gevaarlijke wonderpil tegen tbc. Justin begint een zware, eenzame speurtocht naar de moordenaars van zijn vrouw waarbij hij ontdekt wie zij eigenlijk was, wat haar bewoog en wat voor een mens hij zelf is. Dit is de achttiende roman van deze grootmeester van de literaire thriller/spionageroman en een van zijn beste. Dit prachtig geschreven, intrigerende verhaal is een spannende avonturenroman, een indringend portret van een man op zoek naar zichzelf, een aanklacht tegen…Lees verder

Over John Le Carré

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel

John le Carré, pseudoniem van David John Moore Cornwell (Poole, 19 oktober 1931 – Truro, 12 december 2020) was een schrijver van thrillers en spionageverhalen. Tot kort voor zijn overlijden had hij de Britse nationaliteit, daarna de Ierse.

Leven

Tijdens zijn eenjarige studie Duits aan de Universiteit van Bern ontwikkelde Le Carré een interesse voor vreemde talen. Hij studeerde daarna moderne talen aan het Lincoln College, Universiteit van Oxford. Na zijn studie gaf hij twee jaar les aan Eton College en solliciteerde toen bij de British Foreign Service, en later ook bij MI6, waardoor hij tussen 1959 en 1964 in Bonn en Hamburg, West-Duitsland gestationeerd was.

Bij zijn eerste vrouw had hij drie zonen, en uit zijn tweede huwelijk kwam nog een zoon voort.

In februari 2011 bepaalde hij dat zijn archief na zijn dood geschonken diende te worden aan de Bodleian Library van Oxford, omdat 'Oxford de inspiratiebron is van …Lees verder op Wikipedia