Boek
Nederlands

Stilte voor de storm

Judith Lennox (auteur)
In het 20e eeuwse Engeland staat een gezin voor een groot probleem als een oud geheim uit het leven van de vrouw des huizes aan het licht komt.
Titel
Stilte voor de storm
Auteur
Judith Lennox
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Before the storm
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2008
526 p.
ISBN
9789047506560

Besprekingen

Stilte voor de storm vertelt de geschiedenis van de familie Finborough van 1909 tot 1942. Richard Finborough is een welvarend zakenman die het gesloten hart van huishoudster Isabel Zeale weet te veroveren. Ze bezegelen hun huwelijk met twee zonen en een dochter en overwinnen de vele obstakels in hun huwelijk, tot Isabel geconfronteerd wordt met haar verleden dat ze niet langer geheim kan houden. Door trots en ijdelheid valt de familie beetje bij beetje helemaal uit elkaar.

Het voornaamste thema in het verhaal, naast trots en ijdelheid, is de onmogelijk liefde die toch gerealiseerd wordt. Een niet bijster origineel thema. Ook het verhaal op zich roept vele déjà vu's op. De man die een glimp opvangt van een vrouw en haar niet uit zijn hoofd kan krijgen. De ongenaakbare vrouw die smelt voor de charmes en een geheim in haar hart draagt dat uiteindelijk aan de oppervlakte komt. De onvoorwaardelijke vriendschap die ontstaat tussen legercollega's in de oorlog. Naast de familieg…Lees verder
De rijke Richard Finborough trouwt, na enig aandringen, het eenvoudige meisje Isabel. In de loop der jaren krijgen zij drie kinderen, Philip, Theo en Sara, plus een adoptiefdochter, Ruby. Hoewel de zaken goed gaan en de familie in welstand leeft, valt het gezin uiteen als de kinderen volwassen worden. Een verborgen geschiedenis, onthuld in flash-backs, veroorzaakt zelfs een scheiding tussen Richard en Isabel. Deze breedvertakte Engelse familiegeschiedenis, die loopt van 1909 tot 1942, biedt veel meeslepende dramatische gebeurtenissen in een historische context. Zo komen de Eerste en Tweede Wereldoorlog prominent in beeld, mét de gevolgen voor de Londense en Engelse bevolking, als ook de crisistijd. De Engelse auteur biedt ook veel couleur locale. Zij werd bekend door onder meer "Het winterhuis", "Schaduwkind" en "Voor mijn zussen". Deze goed ontvangen familieroman kan weer een bestseller worden. Paperback, normale druk, romantisch omslag.