Boek
Nederlands

Pluis : het nieuwsgierige konijn

Julia Rawlinson (auteur), Tim Warnes (illustrator)

Pluis : het nieuwsgierige konijn

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Konijntje Pluis kan bijna niet wachten om te weten welke verrassing haar vader voor haar heeft. Prentenboek met zachtgekleurde schilderingen. Vanaf ca. 3 jaar.
Extra onderwerp
konijnen
Titel
Pluis : het nieuwsgierige konijn / Julia Rawlinson ; met tek. van Tim Warnes
Auteur
Julia Rawlinson
Illustrator
Tim Warnes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Rosie's special surprise
Uitgever
Utrecht: Veltman, 2006
[28] p. : ill.
ISBN
90-5920-409-3

Besprekingen

Als nieuwsgierig konijntje Pluis van vader hoort dat hij een verrassing voor haar heeft, kan ze natuurlijk niet wachten tot hij haar die laat zien. Ze trekt eropuit en vraagt de dieren in bos en veld of zij soms weten wat die verrassing is. Ze vindt een voorraadje eikels, een ingang van een tunneltje in de grond, een nest met blauwe eitjes en vraagt aan de eekhoorn, de mol, het vogeltje die res. daar bijhoren of zij de verrassing kennen. Vanuit hun eigen referentiekader vermoeden die dat die wel de vorm van een eikel zal hebben, dat je er wel in zal kunnen of dat het om iets blauws zal gaan. Pluis raakt ontmoedigd, tuimelt van een heuvel naar beneden... en daar hoort ze eindelijk van haar vader dat haar verrassing een blauwe luchtballon is. Met papa vliegt ze nu over de hele wereld en ze kan alles zien.

De verhaallijn is kinderen zeker vertrouwd: uitkijken naar iets, ontgoocheld raken omdat het niet komt, blij zijn als er toch iets fantastisch gebeurt. Ook de zoektocht naar…Lees verder
Papa konijn heeft voor dochter Pluis een leuke verrassing. Pluis probeert het te raden, maar komt er niet achter. Ze gaat op onderzoek uit. De dieren in het bos zijn op de hoogte van de verrassing en lichten soms een tipje van de sluier op. Volgens de eekhoorn is het voorraadje eikels niet de verrassing. En de geheime tunnel van de mollen ook niet. Uiteindelijk komt papa zelf met de verrassing op de proppen. Braaf verhaaltje dat door de zoetgekleurde aquarellen jonge kinderen zal aanspreken. Het geheel is niet waarheidsgetrouw. Zo is er in het zomerse bos een nest vol eitjes en een vers voorraadje eikels te vinden. De tekst beslaat ca. 25% van het boek. Goed gedoseerd wordt naar de climax van het verhaal toegewerkt. De illustraties zijn van wisselend formaat. Soms staan er vier op een dubbele pagina en een enkele keer beslaan ze een dubbele pagina. Het eind van het verhaal is verrassend. Op een uitklappagina vliegt de blauwe luchtballon weg met papa en Pluis. Prentenboek in oblong for…Lees verder

Pluis het nieuwsgierige konijn

Papa konijn heeft een verrassing voor zijn kleine Pluis. Hij wil het nog niet verklappen en dus gaat Pluis overal zoeken. Maar dat is moeilijk als je niet weet wat je zoekt. De dieren die ze tegenkomt, weten er meer van en geven haar enkele hints. Uiteindelijk komt ze weer thuis en de verrassing is uitklapbaar en het enige verrassende uit dit boekje. Ik vraag me bovendien af of het verhaal niet beter was begonnen waar het nu stopt. De tekst is stroef en langdradig, de aquarel-illustraties erg matig. Geen leuke verrassing, dit boek.