Boek
Nederlands

De wondermuts van Sinterklaas

Kristien Dieltiens (auteur), Erika Cotteleer (illustrator)
+1
De wondermuts van Sinterklaas
×
De wondermuts van Sinterklaas De wondermuts van Sinterklaas
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Papperdidas krijgt van Sinterklaas een bijzonder cadeau: een wondermuts. Maar dan neemt de wind de wondermuts mee. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Titel
De wondermuts van Sinterklaas
Auteur
Kristien Dieltiens
Illustrator
Erika Cotteleer
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2007
206 p. : ill.
ISBN
9789044807820

Besprekingen

Papperdidas, het jongste Zwarte Pietje, krijgt een bijzonder cadeau van de Sint: een wondermuts, omdat hij de ring van Sinterklaas heeft teruggevonden. De wondermuts zal hem naar plaatsen en mensen brengen die zijn hulp nodig hebben en de muts zal hem helpen als hij twijfelt. Maar dan neemt de wind de wondermuts mee. De muts valt in de schoorsteen van Baas Merci, de burgemeester. En deze man heeft een hekel aan kinderen. Dit derde deel over Papperdidas (eerder verschenen: De nieuwe knecht van Sinterklaas (2005) en De verdwenen ring van Sinterklaas (2006)) heeft een flinke omvang. Het boek bestaat uit korte hoofdstukken die eventueel apart kunnen worden voorgelezen. Jonge kinderen zouden moeite kunnen hebben met het onthouden van alle gebeurtenissen. Opvallend is het dat Sinterklaas en zijn gevolg in Hemelland /de hemel zou wonen. Het boek bevat enkele treffende en eigenzinnige zwart-witte lijntekeningen. De afbeelding van slapende kinderen op het omslag in kleur is vooral vertederend…Lees verder

De wondermuts van Sinterklaas

Omdat Papperdipas de verdwenen ring van Sinterklaas teruggevonden heeft, krijgt het kleinste Zwarte Pietje een bijzonder geschenk: een wondermuts. Maar terwijl Papperdipas samen met Pepijn, de ezel, buiten aan het spelen is, gaat de wind er met de muts vandoor. Ze valt pardoes door de schoorsteen van Baas Merci, de burgemeester van Boemberg. Dat is een strenge, eenzame man, die zijn dorp met vaste hand bestuurt. Ooit was hij een beetje verliefd op Fleure, maar omdat de andere kinderen hem uitlachten, heeft hij haar nooit meer teruggezien. Erger nog, hij heeft er een hekel aan kinderen door gekregen. En nu woont er toch net boven op de heuvel een vrouwtje met negen kinderen!!! De muts geeft hem een wondergoed gevoel, en als hij een kijkje gaat nemen op de heuvel, beleeft hij de verrassing van zijn leven. Wat Sinterklaas en kleine, ietwat ongehoorzame, Zwarte Pietjes toch allemaal kunnen doen ... In korte, humoristische hoofdstukjes vertelt Kristien Dieltiens andermaal over de fratse…Lees verder

Over Kristien Dieltiens

Kristien Dieltiens (Antwerpen, 27 september 1954) is een jeugdauteur. Ze werkte sinds 1974 met kinderen die de inspiratiebron zijn voor haar boeken. Ze gaf les in de steinerschool van Brugge. Nu werkt ze voltijds als auteur en illustrator en geeft lezingen voor alle leeftijden. Veel van haar boeken zijn vertaald.

Haar eerste jeugdroman, getiteld Olrac, verscheen ook in Duitse vertaling en kreeg in 2002 de prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury. Over Dieltiens verscheen in 2011 'VWS-cahier' 264 van Jet Marchau.

Selectieve bibliografie

  • De gouden bal (1997)
  • Olrac (12/10 2000)
  • De moedervlek (2002)
  • Kokkerellen (2002)
  • Bloemen op de muur (2003)
  • Ik ben nummer dertien (2004)
  • Aude (2005)
  • De nieuwe knecht van Sinterklaas (2005)
  • De stille pijn van Luca (2005)
  • En…Lees verder op Wikipedia

Suggesties