Boek
Nederlands

Simon Suikerbuik

+1
Simon Suikerbuik
×
Simon Suikerbuik Simon Suikerbuik
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Omdat Simon de hele dag snoep eet, krijgt hij tandpijn en moet naar de tandarts. Prentenboek met grote illustraties in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Snoepen, Tandverzorging
Titel
Simon Suikerbuik
Auteur
Leen Van den Berghen
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005
[28] p. : ill.
ISBN
9789044800876 (hardback)

Besprekingen

Simon Suikerbuik loopt altijd met zijn hoofd in de wolken. Het liefst zit hij op de Smulplaneet tussen de lolly's. Op een nacht is er iets mis: er zitten grote gaten in de suikergrond en daar kruipen bezige beestjes uit: de Tandplakkers. Ze vallen Simons tanden aan. Dan valt Simon van de Smulplaneet af. Hij rent naar de badkamer en verjaagt de Tandplakkers met tandenborstel en tandpasta. Toch is er één gaatje. Maar daar draagt de tandarts gelukkig zorg voor. Het hele 'verhaal' is heel voorspelbaar en mist spankracht. De band tussen fantasie (Simon in zijn hoofd op de smulplaneet) en realiteit (Simons tanden) komt mij wat geforceerd over: je kunt je afvragen hoe je van snoepen in je dromen gaatjes kunt krijgen.

De illustraties zijn best origineel. Een vondst is hoe de spiraal van de lolly's uitvergroot wordt in de Smulplaneet. De prent waarop de Tandplakkers van Simons tanden een bouwwerf maken, is kostelijk. Heel apart is ook het tafereel in de wachtkamer van de tandarts. Je zi…Lees verder
Kleuter Simon is een echte zoetekauw. 's Nachts droomt hij over de Smulplaneet, waar lolly's voor het plukken staan. Al dat gesnoep kan natuurlijk niet zonder gevolgen blijven: hij krijgt bezoek van de Tandplakkers en moet naar de tandarts. De nadrukkelijk aanwezige boodschap is verpakt in een aardig fantasieverhaal, hoewel het de vraag is of jonge kinderen zonder uitleg zullen begrijpen dat droom en werkelijkheid hier nauw met elkaar verweven zijn. Ook het vervuldig gebruik van staande uitdrukkingen kan voor sommigen te moeilijk zijn (in de wolken zijn; (op?)schieten als paddestoelen uit de grond; de koning te rijk zijn). Het boek is rustig van opmaak en de vrolijkgekleurde illustraties in gemengde techniek spetteren van het papier. Wat betreft de manier van illustreren, dringt zich de vergelijking op met de Vlaamse illustrator Carll Cneut. De tekst volgt de vorm van de tekeningen. Bruikbaar, maar niet erg origineel verhaal voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Simon Suikerbuik

Simon Suikerbuik vertoeft voortdurend op de grote rode Smulplaneet, waar honderden lolly’s als paddestoelen uit de grond schieten. Je ziet hem dan ook altijd en overal met een lolly in zijn mond. Zelfs ’s nachts in zijn slaap. Tot de tandplakkers, verzot op al die lekkere suiker, toeslaan. Ze bijten en knabbelen en zagen en schoppen, ze beitelen en kloppen. Dan valt Simon pardoes van de Smulplaneet af. Met veel pijn en gesakker. Bij de tandarts en op de blauwe Poetsplaneet vindt hij zijn redding. Met veel fantasie en de nodige ironie schetst dit herkenbare verhaal de gevolgen van een slechte tandhygiëne. De tekst is eenvoudig en gevarieerd en de zinnen laten zich lekker ritmisch voorlezen. De luchtige prenten balanceren mooi op de grens tussen realiteit en fantasie. De schetsmatige tekenlijnen en de ruwe, nonchalant ogende inkleuringen tonen tal van prettige details die leuk om te ontdekken zijn. Dank zij de originele fantasie en de aanwezige humor vermijdt dit ‘opvoedende’ verhaal…Lees verder