Boek
Nederlands

De bijenkast

Léon Rogez (auteur), Gilles Bonotaux (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
In korte teksten en met veel kleurentekeningen wordt het leven van bijen besproken. Er wordt o.a. verteld waar ze wonen en werken, hoe hun gemeenschap eruit ziet en wat een imker doet. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Bijen, Honing
Titel
De bijenkast
Auteur
Léon Rogez
Illustrator
Gilles Bonotaux
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La ruche
Uitgever
Aartselaar: Deltas, 2006
32 p. : ill.
ISBN
9789044712483

Besprekingen

In de reeks 'Zakboekje natuur' verschijnen kleine handige informatieve boekjes over uiteenlopende onderwerpen. Er zijn al vier deeltjes uit het Frans vertaald: Stormen en orkanen, De bijenkast, Kometen en meteorieten en Archeologie. Het laatste deeltje maakt duidelijk dat 'natuur' in deze reeks een rekbaar begrip is. In Archeologie gaat het over de sporen die je in de natuur kunt ontdekken en die je iets vertellen over de geschiedenis van een plek. Het gaat over sporen van oorlog, wonen, verkeer, werk... Scherven van gebruiksvoorwerpen, ruïnes en allerlei andere elementen van een landschap waaruit je kunt aflezen dat een plek heel lang geleden bewoond is geweest, worden besproken. In Stormen en orkanen vindt de jonge lezer alles over luchtdruk, de schaal van Beaufort, de wolkengeslachten... Hoe allerlei weersverschijnselen ontstaan, waar ze het meest voorkomen en wat ze aanrichten wordt rijkelijk geïllustreerd. Deel 3 vertelt het verhaal van k…Lees verder
Voor er een pot honing op tafel staat is heel wat werk verricht door bijen, vaak met hulp van imkers. In de natuur leven bijenkolonies soms in holle bomen; imkers bouwen zelf hun bijenkasten, een interessante constructie, waar via een ingenieus systeem de honing tot stand komt. Nauwkeurig wordt het proces beschreven van het ontstaan van een bijenvolk en de taken van de werksters, darren en koninginnen. Vele gedetailleerde gekleurde tekeningen geven uitgebreide informatie en ook aan het werk van de imker wordt ruimschoots aandacht besteed. De ruime lay-out, gekleurde kaders, de vele teksten in verschillende lettertypes en de belichting van vele details zijn levendig, maar maken het geheel wel minder overzichtelijk. Toch is dit fraai uitgegeven, aantrekkelijk uitziende boek bruikbaar voor een kind vanaf ca. 9 jaar.