Boek
Nederlands
Bundel met vierentwintig verhalen waarin een Fries jongetje van ca. 6 à 7 jaar een jaar lang wordt gevolgd. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Ootje / Lida Dijkstra ; met ill. van Marijke Klompmaker
Auteur
Lida Dijkstra
Illustrator
Marijke Klompmaker
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Snotaapkes
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2002
108 p. : ill.
ISBN
90-5637-406-0

Besprekingen

Ootje bundelt de dagelijkse belevenissen van een lagereschoolkind met een gewoon leven in een warm gezin. Elk hoofdstuk vertelt een afzonderlijk kort verhaal uit Ootjes dagelijkse leventje. Een uitstap naar de dierentuin, de jacht door papa op de mol in de tuin, de geboorte van zijn broertje, verkleden als Sinterklaas en Zwarte Piet, een sneeuwman maken.

Ootje en zijn ouders hebben veel filosofische gesprekjes, binnenpretjes, gekke kinderkuren. Af en toe doet zijn moeder alsof ze iemand anders is. Toch zijn deze schijnbaar ideale ouders wel eens moe, geïrriteerd of hebben ze geen tijd. Die bijzondere momenten in het gezin, wanneer de fantasievolle, creatieve en zelfs magische kant van de kinderen doorschemert, die zeldzame en gekoesterde momenten worden hier geconcentreerd in een bundel samengebracht. Een leuk en sfeervol boek.

[Heidi Vyncke]
Ootje Olivier, vernoemd naar zijn grootvader, is een Fries jongetje van ca. 6 à 7 jaar dat een jaar lang wordt gevolgd in vierentwintig verhalen van elk ca. vier pagina's. Zo geeft hij de apen in de dierentuin zijn rode sjaal tegen de kou, tovert het rode stoplicht op groen, verkoopt spulletjes op de rommelmarkt, wordt een grote broer als kleine Robert wordt geboren en heeft de hik in de klas. Naast zijn ouders komen enkele vriendjes, een buurman en de meester in de verhalen voor: stuk voor stuk warme, vriendelijke mensen die moeiteloos meegaan in Ootjes fantasieën en ze vaak ook zelf initiëren. Een groot aantal verhalen centreert zich rond een feestdag. Ze zijn kort en bondig verteld in de tegenwoordige tijd waardoor ze heel levendig overkomen, iets waaraan de humor zeker ook debet is. Elk verhaal is voorzien van een matige zwartwitte pentekening met vaak een bijzonder perspectief, die echter bijna nooit het meest sprekende verhaalmoment laat zien; bovendien staan ze niet steeds op d…Lees verder

Over Lida Dijkstra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ldijkstra

Lida Dijkstra (Alida Wietske Dijkstra) (Heerenveen, 16 juli 1961) is een Nederlands auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze heeft ook enkele titels voor volwassenen op haar naam staan en schrijft ook educatief materiaal.

Biografie

Dijkstra groeide op in Scharsterbrug en verhuisde op haar achttiende naar Leiden om de Reinwardt Academie, een hbo voor museummedewerkers, te volgen. Daarna studeerde ze kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit van Leiden, met als specialisatie kunstnijverheid. Ze gaf in haar studietijd rondleidingen in Stedelijk Museum de Lakenhal en was student-assistent in de diatheek van het Kunsthistorische Instituut.

Tussen 1986 en 1989 werkte ze bij de stichting Monument van de Maand, daarna werd ze conservator in Museum Joure. Na de geboorte van dochter Ingeborg in 1992, legde ze zich toe op schrijven. In 1994 debuteerde ze met het Friestalige kinderboek Sjoerd Stiensma syn reis …Lees verder op Wikipedia