Boek
Nederlands

Niet voor de poes

Lieneke Dijkzeul (auteur), Marjolein Krijger (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Kim haalt kaas en koek voor haar moeder. Poes vindt kaas ook lekker. Kan ze van de kaas eten? Vanaf ca. 6 jaar.
Leesniveau
AVI 1, AVI M3
Titel
Niet voor de poes
Auteur
Lieneke Dijkzeul
Illustrator
Marjolein Krijger
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 1991
14 p. : ill.
ISBN
90-276-2176-4

Besprekingen

Kim doet boodschappen voor haar moeder. Als de poes een duif vangt, beschermt Kim de vogel. Ondertussen gaat de poes er met de kaas van door. Leesoefenstof in de vorm van een hardkartonnen boekje dat kinderen na drie maanden leesonderwijs met de Veilig leren lezen-methode kunnen lezen. Een simpel, weinig geloofwaardig verhaal. Het beperkte woordgebruik leidt tot een impliciete manier van vertellen waarin bijvoorbeeld 'naar' en 'weg' in verschillende betekenissen voorkomen. Hier en daar staat ten onrechte een punt achter een regel ('ze valt. met een boog in de kuil'). Het verhaal is levendig en kleurrijk geïllustreerd.

Over Lieneke Dijkzeul

Lieneke Dijkzeul (Sneek, 7 maart 1950) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken en volwassenenliteratuur.

Biografie

Na haar jeugd verhuisde ze naar Amsterdam, nabij Schiphol en tegenwoordig woont ze in Culemborg. Ze was actief als beroepskeuzetester voordat ze begon met schrijven na de geboorte van haar dochter 1979. Ze schreef korte verhalen voor de Donald Duck, de Taptoe en de Okki.

In 1990 schreef ze haar eerste jeugdboek, Houd je taai. Daarna schreef ze nog meer boeken, voornamelijk jeugdromans. Het onderwerp in haar boeken is vooral eenzaamheid, naar eigen zeggen "omdat ieder mens hier eens in zijn leven mee in aanraking komt".

Sinds 2006 schrijft ze ook boeken voor volwassenen. In dat jaar verscheen haar debuutthriller De stille zonde, die zowel door het publiek als in recensies goed werd ontvangen. De in 2007 uitgegeven literaire thriller Koude lente werd genomineerd voor de Gouden …Lees verder op Wikipedia

Suggesties