Boek
Nederlands

Kaj past op de tijgerkat

Liesbet Klop (auteur), Bregje Van den Berg (illustrator)
+1
Kaj past op de tijgerkat
×
Kaj past op de tijgerkat Kaj past op de tijgerkat
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Kaj let even op de kat van de buurvrouw. Maar Tijger ontsnapt toch. Kaj doet van alles om hem terug te vinden. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Katten
Leesniveau
AVI 5
Titel
Kaj past op de tijgerkat / Liesbet Klop ; tek. van Bregje van den Berg
Auteur
Liesbet Klop
Illustrator
Bregje Van den Berg
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2005
41 p. : ill.
ISBN
90-276-6034-4

Besprekingen

Uitgeverij Zwijsen blijft actief op het educatieve front, zoals dat heet. Onlangs verschenen weer zes stuks 'Bollebozen', boekjes voor kinderen die 'snel vorderen met lezen'. Dit maal in het eerste niveau: de Bolleboos 'start' voor kinderen van 7 en 8 jaar die lezen op AVI 5 en 6 niveau. De bedoeling van de Bolleboos-serie is leesstof bieden op een redelijk hoog AVI-niveau. Het omgekeerde van 'makkelijk lezen' dus.

In alfabetische volgorde is Christel van Bourgondië met Dubbelland: Iris en Siri het eerst aan de beurt. In Dubbelland heeft elk mens een dubbelganger. Iris ontmoet haar dubbelgangster Siri in het kasteel waar zij woont. Iris is een dochter van een ridder en Siri is danseres en toneelspeelster. Ze besluiten een dag te ruilen. Dat loopt anders dan ze verwacht hadden. De toneelspelers vertrekken zonder dat Iris het merkt en zo blijft Siri in het kasteel achter en belandt Iris in een paar avontuurtjes die ze niet zo leuk vindt. Alles komt goed als zowel Iris als …Lees verder
Kaj moet eventjes letten op Tijger, de ondeugende rode kater van de buurvrouw. Maar Tijger ontsnapt en Kaj gaat hem zoeken, waarbij hij van alles beleeft. De belevenissen van Kaj zijn avontuurlijk, maar blijven dicht bij huis. Een eenvoudig geschreven verhaal waarbij korte en lange zinnen elkaar afwisselen. Overwegend worden een- of tweelettergrepige woorden gebruikt, maar ook woorden van drie lettergrepen komen voor. De weinige zwartwittekeningen zijn paginagroot, heel eenvoudig en matig van kwaliteit. De tekst is gedrukt in een duidelijke letter. Door het geringe aantal illustraties is er veel tekst, maar de bladspiegel is luchtig. De hoofdstukken hebben titels en er is een inhoudsopgave. Formaat en uiterlijk van dit boekje zijn bekend van andere eerste leesboekjes van deze uitgever. Dit aardige verhaaltje is naast zelf lezen vanaf ca. 7 jaar ook geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 5 jaar.

Kaj past op de tijgerkat

Kaj mag op Tijger passen, de kat van de buurvrouw. Tijger mag vooral niet buiten komen van buurvrouw want dan vecht hij met de andere katten en mensen met oranje haren bijt hij zelfs in de enkels. Maar Tijger weet toch naar buiten te glippen. Kaj begint onmiddellijk een zoekactie. Dit valt wel tegen. Er zijn veel katten in de buurt. Vooral tijgerkatten lijken erg op mekaar. Kaj lokt een boel katten met visafval mee naar het huis van de buurvrouw. Is Tijger er wel bij? Eenvoudig leesboek uit de ‘Bolleboos-start’-reeks voor kinderen van 7 à 8 jaar die snel vorderen met lezen. Omdat het verhaaltje zo dun is, wordt het eindeloos gerokken. Spanning of humor zit er totaal niet in; het is gewoon een langdradig verhaal zonder veel inhoud. De tekeningen zijn even ondermaats.