Boek
Nederlands

Zomerzee

Liesbet Slegers (auteur)
+1
Zomerzee
×
Zomerzee Zomerzee
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Een jongetje (ik-figuur) gaat in de zomer een dagje naar zee. Hij laat zien wat je daar allemaal voor leuke dingen kunt doen. Vierkant hardkartonnen prentenboek met eenvoudige illustraties in kleur. Vanaf ca. 1 jaar.
Onderwerp
Zomer, Zee en strand
Titel
Zomerzee
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2011
[12] p. : ill.
ISBN
9789044815238 (hardback)

Besprekingen

Zomerzee is een leuk prentenboek van Liesbet Slegers voor de allerkleinsten. Zij kunnen hier voor het eerst kennismaken met de zomer en de leuke dingen die daarbij horen, zoals een uitstapje naar zee. Dankzij de zon is het lekker warm en kun je in je zomerkleren op het strand spelen. Gewapend met een schepje en een emmer maak je zandkastelen en met zwembandjes aan kun je lekker in het water spelen. Wat natuurlijk ook bij zo’n warm dagje aan zee hoort, is het frisse ijsje op het eind!
De pagina’s in het boek zijn gemaakt van stevig karton, waardoor het voor de kinderen wat gemakkelijker is om ze vast te nemen en om te draaien. Door te werken met dit soort materiaal kan het boek ook beter tegen een stootje. De kaft is heel kleurrijk en vrolijk, en nodigt de kinderen uit om het boekje open te slaan. De bladspiegel binnenin is dan weer vooral sober. Tegen een witte achtergrond worden de belangrijkste onderdelen van een dagje aan zee voorgesteld. Hierdoor is het voor de peuters…Lees verder
Hardkartonnen vierkant prentenboekje met twee afgeronde hoeken dat gewijd is aan de onderwerpen zon en zee. De ik-figuur gaat een dagje aan zee doorbrengen. Onder de tekeningetjes – die op de rechterpagina in een groter geheel opgaan – staat de summiere tekst: twee à drie zinnetjes per pagina. De bij de tekeningetjes passende woorden (zon, schelp enz.) zijn dikgedrukt. Sierlijke quasischrijfletter in schreefloos lettertype. De gestileerde verfillustraties in felle kleuren met dikke zwarte belijning zijn rustig en overzichtelijk qua kleurgebruik en geplaatst tegen een witte achtergrond. Het is voor de peuter leuk om de details – op de ‘grote’ tekening in de juiste omgeving aangebracht – aan te wijzen. De gelaatsexpressie krijgt vorm door enkele streepjes en stipjes. Het boekje biedt precies wat je mag verwachten van een uitgave voor deze leeftijdsgroep. Vernieuwend is het niet, maar uitermate geschikt voor dreumesen om in te kijken en al woordjes te leren en zodoende de wereld om hen h…Lees verder

Zomerzee

De ik-figuur in dit boek gaat een dagje naar zee. Hij doet een zwembroek en een zomerhoedje aan en speelt met emmer en schepje in het zand. Schelpen rapen, pootje baden en ten slotte een ijsje eten horen er uiteraard ook bij.
Elke dubbele pagina krijgt zijn ‘hoofdstukje’. Op de linkerpagina staat een grote tekening (zon, zomerhoed en zwembroek, schepje en emmer, schelp, zwembandjes en de zee en een ijsje) met een korte tekst van drie regeltjes. Het verhaal is beschreven in de ik-vorm. Het belangrijkste woord is telkens vet gedrukt. Storend is hier toch wel het overvloedige gebruik van verkleinwoorden: zomerhoedje, dagje, schepje, schelpje, zwembandjes, voetjes, ijsje ... Je bent al vlug oververzadigd. Voor een peuter is een emmer op zijn maat even groot als een emmer op volwassenen-maat. Dus, het gebruik van verkleinwoorden is hier echt overbodig en vooral storend.
De illustratie op de rechterpagina zet het onderwerp in zijn context: het zonnige strand, strandkledij, spele…Lees verder

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia

Suggesties