Boek
Nederlands

Kleine Draak

Lieve Baeten (auteur)
+1
Kleine Draak
×
Kleine Draak Kleine Draak
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Kleine Draak moet een mensenkind schrik aanjagen, maar Benno is helemaal niet bang te krijgen. Prentenboek met vriendelijke krijttekeningen in gedekte aardetinten en een korte tekst. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Bang zijn, Draken
Titel
Kleine Draak
Auteur
Lieve Baeten
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2000
[36] p. : ill.
ISBN
90-6822-732-7 9789068227321 (hardback)

Besprekingen

Wat Kleine Draak nodig heeft, is een bangerd op wie hij zijn griezel- en gruwtechnieken kan uitproberen. Een kind is uitermate geschikt proefmateriaal. Op een flapover wordt getoond hoe kwetsbaar zo'n kind is; een uitgelezen slachtoffer voor een jonge draak die eens brullend en vuurspuwend van leer wil trekken. Ma en pa draak kidnappen een jongetje. Die laat zich verrassend kalm meevoeren. Maar ma en pa zijn er gerust in, zo gauw dit kind hun gruwelijke burcht zal betreden, zal de angst hem naar de keel grijpen. In plaats daarvan lijkt het jongetje eerder in zijn nopjes. Zijn hele lichaamshouding straalt nieuwsgierigheid en plezier uit, de armen gespreid, de handen wijd open; 'laat maar komen', lijkt hij te denken. Baeten weet dit personage ondanks zijn kleine gestalte een krachtige plaats te geven binnen een bedreigende omgeving. En kijk, opeens krijgt de hele enscenering iets komisch. Je ziet een kleine draak die zich van op een krukje als een gek staat uit te sloven tegenover een k…Lees verder
Kleine Draak kan al vliegen en vuur spuwen; zijn moeder gaat voor hem een kind halen om te oefenen in het bang maken. Dit kind, Beppo, is echter helemaal niet bang en ze worden vrienden. Kleine Draak en Beppo op zijn rug jagen samen de grote draken schrik aan en Kleine Draak brengt Beppo weer naar huis. De vriendelijke krijttekeningen in gedekte (aarde)tinten zijn gemaakt met veel oog voor detail: er valt veel op te zien en te ontdekken. Ze vormen een mooie eenheid met de tekst en geven veel extra informatie. Op de groot opgezette illustraties (over een of twee pagina's) zien de draken er vriendelijk uit en door de huiselijke sfeer wordt alles nog minder angstaanjagend. Onder de illustraties staan steeds enkele regels tekst in een grote letter. Op de omslag een kleurenillustratie over voor- en achterkant met een vrolijke Kleine Draak op het dak (van Beppo's huis) met op de achtergrond het dorp en in de verte de drakenburcht op een berg. Een zeer aantrekkelijk, goed verzorgd prentenbo…Lees verder

Kleine Draak

Kleine Draak wil vlug groot en heel verschrikkelijk zijn. Het best kan hij dan oefenen met een mensenkind. Want niets is zo bang als een klein mensenkind. Maar het kind dat Mamadraak op een dag meebrengt, is helemaal geen bangerd. Wat nu?
Dit prentenboek in potlood en aquarel is een pareltje. De kleuren zijn zacht en harmonieus het hele verhaal door. Met net genoeg details om je aandacht gaande te houden. De werken van deze veel te vroeg gestorven auteur zijn terecht verschillende malen bekroond. Voor 'Nieuwsgierige Lotje' kreeg Lieve Baeten in 1993 de Boekenpauw, later volgden nog verschillende bekroningen voor haar werk.
In 'Kleine Draak'  is niet het draakje de held, maar het kleine jongetje dat Mamadraak ontvoerd heeft. Hij is helemaal niet bang van dat vuurspuwende monster maar ziet hem eerder als een vriend. Beppo doorstaat alle 'verschrikkingen' die Kleine Draak voor hem in petto heeft. Ze spelen zelfs samen en daarna brengt Kleine Draak de jongen terug naar huis. E…Lees verder

Over Lieve Baeten

Lieve Baeten (Zonhoven, 24 oktober 1954 - Bekkevoort, 15 oktober 2001) was een Vlaams auteur en illustratrice, bekend geworden van de prentenboekenreeks Lotje. Lieve Baeten studeerde grafische vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Ze huwde in 1976 met Koen Fossey.

Lotje (Patou in het Frans, Die kleine Hexe in het Duits) is een klein heksje dat op haar bezem in allerlei schattige situaties komt. Lotje werd vertaald in 14 talen.

Lieve Baeten kreeg voor haar boeken een aantal belangrijke prijzen.

  • Boekenpauw (1993) voor "Nieuwsgierige Lotje"
  • Kinderboekwinkelprijs (1995) voor "Lotje is Jarig"

Baeten kwam in 2001 om het leven door een auto-ongeval. Haar zoon Wietse heeft haar laatste half afgewerkte boek verder vervolledigd door computerbewerkingen en uitgebracht (Slimme Lotje).

Bibliografie

Lieve Baeten als auteur en illustrator:

Lees verder op Wikipedia