Lotje is jarig

Lieve Baeten (auteur)
+1
Lotje is jarig
×
Lotje is jarig Lotje is jarig

Lotje is jarig

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Heks Lotje vraagt de andere heksen of ze haar Poes hebben gezien, maar niemand heeft tijd om haar te helpen zoeken. Moet ze nu haar verjaardag alleen vieren? Prentenboek met gedetailleerde kleurpotloodtekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Heksen, Jarig zijn
Titel
Lotje is jarig
Auteur
Lieve Baeten
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2007 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
9789068222937

Andere formaten:

Besprekingen

Het is een mooie zaak dat dit bescheiden meesterwerkje van Lieve Baeten nu ook als kartonboekje verschenen is. Zelfs de uitnodigend openklappende venstertjes en deurtjes die toegang geven tot Lotjes fonkelende leefwereld, zijn bestand tegen graaiende handjes.

Lotje is jarig vannacht en wil dat graag vieren samen met Poes, en met taart. Het zelf toveren van zo'n feesttaart wil haar niet lukken, dus vliegt ze even over en weer naar het Heksendorp om er een te kopen. Weer thuisgekomen wacht haar een onaangename verrassing: Poes is zoek! We volgen Lotje op haar zoektocht naar Poes, en die brengt ons achtereenvolgens bij de heksen van de taartenwinkel, de schoenenheksen en de dierenheks. Poes is echter nergens te bespeuren... Droevig keert Lotje terug naar huis. Daar wacht haar een bijzonder aangename verrassing: alle heksen zijn gekomen om voor haar te zingen en mee feest te vieren, en ze hebben cadeautjes bij! Met haar nieuwe, echte grote heksenspullen (een echte toverstok, een ec…Lees verder
Lotje de kleine heks is vannacht jarig, maar het lukt haar niet een taart te toveren. Nadat ze er in Heksendorp een heeft gekocht, is ze Poes kwijt. Ze gaat terug om bij alle heksen navraag te doen, maar geen van hen heeft tijd haar te helpen zoeken. Als Lotje onverrichterzake naar huis gaat, hebben de andere heksen een surprise-party georganiseerd en Lotje krijgt spullen om Poes mee terug te toveren. Dit prentenboek moet het vooral hebben van de schitterende illustraties over twee pagina's: in kleurpotlood, zeer gedetailleerd, humoristisch, verrassend, met doorkijkjes door deuren die open kunnen (dit laatste is wel kwetsbaar). De heksen zijn aardige vrouwtjes die druk doende zijn met cadeautjes voor Lotje. Poes zit overigens ook in het complot: zij zit in elk huis verstopt. Het verhaal begint al op de kaft en titelpagina waar Lotjes toverpogingen mislukken. Ook de schutbladen, die Lotjes huisje bij nacht tonen, zijn heel fraai. Onderaan bijna elke pagina staan in een witte balk 1 tot…Lees verder

Lotje is jarig

Vannacht is Lotje jarig en dat wil ze vieren met taart. Maar doordat het haar niet lukt om er één te toveren, besluit ze er één in het heksendorp te kopen. Wanneer ze thuis komt, blijkt haar poes verdwenen. Snel vliegt Lotje terug naar het heksendorp. Maar de poes is nergens te vinden en niemand kan haar helpen. Iedereen heeft het veel te druk. Teleurgesteld keert Lotje weer naar huis. Daar wacht haar echter een verrassing. Alle heksen zijn er verzameld met alle mogelijke cadeautjes en uiteraard ook ‘poes’.
Het eenvoudige, maar voor jonge kinderen toch ook spannende, verhaal over het kleine heksje heeft in de twintig jaar waarin het bestaat nog niets van zijn charme verloren. De sfeervolle illustraties, waarin subtiel met licht en donker werd gespeeld, blijven tot de verbeelding spreken. Enerzijds brengen ze rust die het mogelijk maakt het verhaal de tijd te geven om te groeien. Anderzijds zorgen de kleine vaak humoristische details voor het verrassende, boeiende effect. De deur…Lees verder

Lotje is jarig

Lotje is jarig. Het lukt haar niet om een taart te toveren. Daarom gaat ze snel nog even naar Heksendorp om er eentje te kopen. Als ze thuis komt, is poes verdwenen. Lotje vliegt snel terug naar Heksendorp om haar te zoeken. Maar niemand heeft haar gezien, en iedereen is veel te druk bezig om haar te helpen zoeken. Verdrietig gaat Lotje terug naar huis. Moet ze haar verjaardag alleen vieren? Thuis wacht haar een grote verrassing: de heksen hebben immers zonder dat ze het wist, een echt feest georganiseerd, met heel veel echte heksencadeautjes en uiteraard … poes ! Dit is een verkleinde, gekartonneerde, maar verder identieke uitgave van een van de bekende Lotje-boeken. Zelfs in een ietwat kleiner formaat, blijven deze boeken een lust voor het oog. De illustraties zitten vol kleine details, die uitnodigen tot nauwkeurig bekijken. Door het spelen met licht en donker en de subtiele kleurschakeringen, baden de heksenhuizen in een sfeer van gezelligheid. De grappige deurtjes die je her en d…Lees verder

Over Lieve Baeten

Lieve Baeten (Zonhoven, 24 oktober 1954 - Bekkevoort, 15 oktober 2001) was een Vlaams auteur en illustratrice, bekend geworden van de prentenboekenreeks Lotje. Lieve Baeten studeerde grafische vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Ze huwde in 1976 met Koen Fossey.

Lotje (Patou in het Frans, Die kleine Hexe in het Duits) is een klein heksje dat op haar bezem in allerlei schattige situaties komt. Lotje werd vertaald in 14 talen.

Lieve Baeten kreeg voor haar boeken een aantal belangrijke prijzen.

  • Boekenpauw (1993) voor "Nieuwsgierige Lotje"
  • Kinderboekwinkelprijs (1995) voor "Lotje is Jarig"

Baeten kwam in 2001 om het leven door een auto-ongeval. Haar zoon Wietse heeft haar laatste half afgewerkte boek verder vervolledigd door computerbewerkingen en uitgebracht (Slimme Lotje).

Bibliografie

Lieve Baeten als auteur en illustrator:

Lees verder op Wikipedia