Boek
Nederlands

Marie-oranje

Linda Van Mieghem (auteur), Karien Deroo (illustrator)
Marie denkt dat het land achter de spiegel veel mooier en spannender is dan haar eigen wereld en stapt moedig door de spiegel. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Marie-oranje / Linda van Mieghem ; met ill. van Karien Deroo
Auteur
Linda Van Mieghem
Illustrator
Karien Deroo
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005
[56] p. : ill.
ISBN
90-448-0304-2

Besprekingen

Marie is geïntrigeerd door Spiegel-Marie. Ze stapt moedig door de spiegel en belandt in een wereld waar alles mooier is, alles mag en van alles heel erg veel is. Eigenlijk te veel. Fantasieverhaal dat veel wegheeft van een sprookje (moraal: het gras lijkt altijd groener aan de overkant), iemand zegt iets wat uiteindelijk een diepere betekenis heeft en de hoofdpersoon aan het denken zet, alles is mogelijk (vliegen op een blauwe hond). Vlot, helder taalgebruik; uitstekend om voor te lezen. Overzichtelijke bladspiegel met duidelijke letters waarin de personages uit Spiegelland cursief gedrukt staan. Om de bladzijde naïeve kleurrijke illustraties, wisselend van grootte, waarop vooral de ogen met wimpers op vallen. Leuk verhaal om voor te lezen vanaf ca. 5 jaar, om zelf te lezen vanaf ca. 8 jaar.

Marie-oranje

Marie heeft knaloranje haren net zoals haar overgroottante Amalia van wie ze een mooie kast heeft gekregen. In die kast zit een spiegel en in die spiegel zit spiegel-Marie. Marie en spiegel-Marie doen altijd precies hetzelfde, maar dan net andersom. Graag zou Marie eens een kijkje willen nemen in de wereld achter de spiegel, maar als ze haar hand tegen het glas van de spiegel houdt, voelt het alleen maar koud. Tot overgroottante Amalia haar op een dag zegt dat als je iets heel erg graag wilt, je het gewoon moet doen. Marie stapt in de wereld van spiegel-Marie. Een vlot geschreven verhaal met frisse, kleurrijke illustraties, over een meisje dat wil ontsnappen naar een andere wereld. Een wereld waarin mama er precies zo uitziet als zij wil en waarin papa elke avond op tijd thuis is om nog een verhaaltje te vertellen. Een variant op het thema: be careful what you wish for. Of hoe teveel van het goede uiteindelijk ook niet meer leuk is. De uitgesproken kleuren komen kwistig terug in de te…Lees verder