Boek
Nederlands

Allemaal dieren : tegenstellingen

Lizelot Versteeg (auteur)
+1
Allemaal dieren : tegenstellingen
×
Allemaal dieren : tegenstellingen Allemaal dieren : tegenstellingen

Allemaal dieren : tegenstellingen

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
De prenten tonen steeds een reeks van dieren, zoals huisdieren, boerderijdieren en bosdieren. De lezer moet telkens een aantal zoekopdrachten uitvoeren, met speciale aandacht voor tegenstellingen: grote en kleine oren, vieze en schone staarten, open en gesloten ogen etc.
Onderwerp
Tegenstellingen, Dieren
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
Allemaal dieren : tegenstellingen
Auteur
Lizelot Versteeg
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789044820058 (hardback)

Besprekingen

Kijken, zoeken, wijzen, ontdekken, benoemen, vergelijken… Allemaal dieren, over tegenstellingen is een educatief boekje. De derde van Lizelot Versteeg volgt hetzelfde stramien als Allemaal dingen (over vormen) en Allemaal kleuren (over cijfers).
In Allemaal dieren vormen tegenstellingen de rode draad — al zijn gelijkenissen en ‘groepsverbanden’ even belangrijk. Het lerende aspect staat centraal.
Op elk van de tien dubbele pagina’s staat, op de rechterzijde, een twaalftal dieren afgebeeld die tot eenzelfde ‘familie’ behoren (van huis- en tuindieren over boerderijdieren en zeedieren tot wilde dieren). Binnen die groep kan de kleuter benoemen, aanwijzen, maar ook zoeken en vergelijken.
Daartoe geeft een eenvoudig versje de voorzet (het rijm stopt na pagina twee). Niet alleen geeft het een hint over de ‘groepsidentiteit’ van de afgebeelde dieren, maar het benoemt meteen ook vier exemplaren. Na die vier regels is het aan het kind: ‘Welke vliegend…Lees verder
Dit aanwijsprentenboek gaat over het zoeken naar lichaamsdelen van dieren en over tegenstellingen. Elke bladzijde eindigt met een vraag over een tegenstelling, bv. of een snavel vol is of leeg en welke ogen dicht zijn en welke open. De dieren worden duidelijk in groepen ingedeeld, zoals huisdieren, boerderijdieren, bosdieren, zeedieren, vliegende dieren en ijsdieren. De dieren zijn zonder diepte in een vierkant gerangschikt. Achter in het boek staan alle vragen nogmaals met de antwoorden erbij. De nadruk ligt op leren, plezier beleven aan een verhaal krijgt minder aandacht. De tekst begint op rijm, maar het rijm stopt vanaf bladzijde twee. De tegenstelling en de groepsnaam van de dieren staan dik gedrukt, de diersoorten en de zoekvraag cursief. In de kleurrijke, volle illustraties worden de dieren vrij stereotiep weergegeven. Als rode draad is op iedere bladzijde een klein kevertje te zien. De uitvoering met o.a. stevig, glanzend papier en twee afgeronde hoeken is goed afgestemd op d…Lees verder