Roman met autobiografische inslag gei͏̈nspireerd op de jeugd van de schilder Vincent van Gogh en gesitueerd in het katholieke Vlaanderen.
Titel
Abel Gholaerts
Auteur
Louis Paul Boon
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2001
343 p.
ISBN
90-253-0307-2

Andere formaten:

Besprekingen

In de ontstaansperiode van Abel Gholaerts, de vroege jaren '40, worstelden de schilder en de schrijver in Boon nog om de bovenhand. Waarschijnlijk de feiten ietwat vereenvoudigend suggereert Boon in een brief aan zijn uitgever dat hij zich heeft laten meeslepen door het enthousiasme van zijn vrouw over de 10.000 frank prijzengeld voor zijn debuutroman De voorstad groeit. "Misschien omdat ik liever opnieuw zou geschilderd hebben, beschreef ik het leven van een schilder."

Een levensbeschrijving dus, een ontwikkelingsroman, dat doet wel erg klassiek aan voor wie vertrouwd is met Boons werk. We volgen het leven van Abel, de bastaardzoon van onderpastoor Vincent. Vader en zoon zijn gevangen in een vruchteloze zoektocht naar de zin van het bestaan. Beiden hebben een existentiële angst voor het leven, dat te groot is voor hen. Rede en instinct (begeerte naar de vrouw), christelijke zelfopgave en de onweerstaanbare kunstenaarsdrang vechten in Abel om de bovenhand. Onvers…Lees verder
Ruim nadat Louis Paul Boon (1912-1979) in 1943 debuteerde met 'De voorstad groeit' kwam hij met een roman die hij zelf bij nader inzien ook maar matig vond: 'Abel Gholaerts'. Boon begon dit boek om eens 'te zeggen wat er in mij is', maar hij entte zijn gevoelsleven op het leven van Vincent van Gogh. Dat is ook meteen het probleem van deze roman: alle op zichzelf interessante thema's van Boon worden behoorlijk geforceerd op het leven van de schilder gelegd. Boon had aanvankelijk het idee om er een tweede deel aan toe te voegen, maar omdat hij niet tevreden was over dit deel verscheen dat tweede deel natuurlijk niet. Herdruk is dan ook bijna een kwart eeuw door de schrijver tegengehouden. Deze vierde druk is ingeleid door middel van een brief van Boon aan zijn uitgevers en Kris Humbeeck tekende voor het informatieve maar wel erg korte nawoord. Deel uit de reeks Salamander Klassiek: heruitgaven (gebonden, pocketformaat) van nederlandstalige 20e-eeuwse literaire klassieken. Zeer kleine druk.

Over Louis Paul Boon

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ben Merk / Anefo

Lodewijk Paul Aalbrecht (Louis Paul) Boon (Aalst, 15 maart 1912 – Erembodegem, 10 mei 1979) was een Belgisch schrijver van onder meer poëzie, romans, novellen, pornografie, cursiefjes (Boontjes), kunst- en literaire kritieken. Daarnaast was hij kunstschilder. Hij is vooral bekend van de romandiptiek De Kapellekensbaan (1953) / Zomer te Ter-Muren (1956) en van Menuet (korte roman, 1955).

Biografie

Louis Paul Boon werd in 1912 geboren in Aalst als oudste kind van Jef Boon en Stella Verbestel. Zijn zus Jeanneke (1923-1949) werd elf jaar later geboren. Zijn jongere broer heette Frans Herman (1928-1976).

Eerste Wereldoorlog

Hoewel Boon ten tijde van de Eerste Wereldoorlog nog erg jong was, zijn er genoeg indrukken blijven hangen om te boek gesteld te worden op de eerste vijftig bladzijden van Verscheurd jeugdportret (1975). Duitse soldaten en krijgsgev…Lees verder op Wikipedia

Suggesties