Boek
Nederlands

Roodkontje

Luc Descamps (auteur)
+1
Roodkontje
×
Roodkontje Roodkontje
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Een 15-jarig meisje wordt op school heel erg gepest. Thuis vangt niemand haar op, nu haar ouders net gescheiden zijn. Een leraar die hulp biedt, gaat echter veel te ver.
Titel
Roodkontje
Auteur
Luc Descamps
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2009
152 p.
Aantekening
Later herwerkt en verschenen onder de titel [Gewoon] kwetsbaar
ISBN
9789059325081

Besprekingen

In Roodkontje verwerkt Luc Descamps het thema pesten op een voor hem niet ongebruikelijke manier (zie ook: De pijn voorbij, De Leeswelp 2008, p. 155), namelijk door te veel problemen ineens op het hoofdpersonage te laten afkomen. Sinds ze op school in een plas ketchup is gaan zitten wordt de 15-jarige Yana Roodkontje genoemd. Het pesten gaat van kwaad naar erger en na schooltijd wordt ze op MSN verder getreiterd. Niemand uit de klas neemt het voor haar op, en de leerkrachten zien niet wat ze zouden kunnen zien. Aan de ene kant wil Yana ook niet dat iemand voor haar in de bres springt. Ze hoopt nog steeds dat het tij zal keren en dat zij toch zal opgenomen worden in het selecte groepje rond Annelies, de aanstichtster van de problemen. Joachim, een vriendelijke jongen uit een andere klas, praat met haar en wil haar steunen, maar Yana neemt hem niet in vertrouwen. Toch kan ze op de duur haar probleem niet meer alleen oplossen. Gelukkig daagt er hulp op in de vorm van…Lees verder
Alleen in haar dagboek kan Yana (15) haar gevoelens kwijt. Bij haar vader en moeder, net gescheiden, kan ze niet goed terecht. Het pesten op school neemt steeds ergere vormen aan. Als een docent haar opvangt, lijkt dat de situatie te verbeteren, totdat duidelijk wordt dat zijn intieme omgang – hij gaat met haar naar bed – alleen uit eigenbelang gebeurt. Van de Vlaamse auteur verschenen onder andere de serie 'De donkere getallen' en 'Ik ben toch niet gek?' en 'Bad trip'*. Het pesten wordt aannemelijk weergegeven, ook de onmacht van het slachtoffer om er iets aan te doen. Het personage van de docent is enigszins zwart-wit. De teksten uit het dagboek (quasischrijfletter) en van internet (schreefloze letter) worden herkenbaar weergegeven. Korte zinnen en veel dialoog maken het boek goed leesbaar. De titel slaat op een pesterij met ketchup op de stoel van Yana. Vanaf ca. 14 jaar.

Over Luc Descamps

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Luc Descamps (Wilrijk, 27 april 1962) is een Belgisch schrijver. Hij schrijft voornamelijk jeugdboeken. Hij is met name bekend door de boekenreeks De donkere getallen, gericht op kinderen van 10 tot 14 jaar. Met het boek De donkere getallen III: de grot van Merlijn behaalde hij in 2007 de eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Ook schreef hij het boek: Kristal van hoop.

Biografie

Descamps studeerde moderne talen en werkte als leraar Nederlands, Engels en Duits. In 2001 bracht hij De dodelijke pijp uit. Daarna begon hij met het schrijven van de succesreeks De donkere getallen, waarvan begin 2020 het 8ste deel verscheen. Voor deze reeks is er interesse uit Amerika om hiervan een tv-reeks te maken. In het totaal schreef hij 54 boeken, waaronder acht gidsen. De boeken die hij schrijft zijn onder te verdelen in verschillende categorieën: waargebeurde verhalen, realistische verhalen, avonturen…Lees verder op Wikipedia