Boek
Nederlands

Kom toch, Kol !

Luk Depondt (auteur), Nynke Mare Talsma (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Een kleine eend durft niet naar het midden van de vijver, totdat een grote zwaan hem onder haar hoede neemt. Prentenboek met zachtgekleurde illustraties. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Bang zijn, Eenden, Zwemmen
Titel
Kom toch, Kol ! / tekst Luk Depondt ; ill. Nynke Mare Talsma
Auteur
Luk Depondt
Illustrator
Nynke Mare Talsma 1975-
Taal
Nederlands
Uitgever
Mechelen: Bakermat, 2003
[32] p. : ill.
ISBN
90-5924-271-8

Besprekingen

Kom toch, Kol! is een vrij traditioneel prentenboek, zowel qua tekst als qua illustraties. Verhaaltjes over eendjes die niet durven zwemmen, ze zijn bijna even talrijk als bv. berenboekjes. Ook hier treffen we het klassieke gegeven aan, waarbij het eendje Kol minder lef heeft dan zijn broertje en zusje, en niet alleen de vijver durft over te steken. Hij wil het liefst dicht bij zijn moeder blijven, maar die heeft daar helemaal geen begrip voor: ze reageert boos en ongeduldig en laat haar jong uiteindelijk aan zijn lot over. Dus gaat Kol maar zitten wachten onder zijn treurwilg: klein, stil, koud, eenzaam en alleen. Kan het nog zieliger? Ja hoor, want als zijn broertje en zusje terugkomen, wordt hij uitgelachen, en mama is nog steeds boos, en papa zegt luidop dat Kol nooit een flinke eend wordt. Uiteindelijk is het een grote zwaan die naar Kol luistert en hem van zijn zwemangst afhelpt. Moraal van het verhaal: als je hele familie je in de steek laat, heb je misschien het geluk d…Lees verder
Als vader en moeder eend met hun andere kuikens naar het midden van de vijver zwemt, blijft Kol bang en eenzaam achter. Hij loopt langs de oever en dreigt te verdwalen. Zijn ouders denken dat hij nooit een flinke eend zal worden. Een liefdevolle zwaan ontfermt zich over hem. Omdat de zwaan dichtbij hem blijft, durft Kol de plons naar het diepe aan en zwemt naar het midden van de vijver om daar van het heerlijke kroos te snoepen. Moraal: met een klein beetje hulp, geduld en begrip durf/kun je meer dan je denkt. Sfeervol prentenboek met eenvoudige, rustige waterverftekeningen in pasteltinten over vaak allebei de bladzijden. De witte zwaan en het gele eendje komen in het geheel goed tot hun recht. De eenvoudige tekst is al snel door iets gevorderde lezertjes te lezen. Vanaf ca. 3 jaar.