Boek
Nederlands

De gestolen glasramen : historische thriller

Lydia Verbeeck (auteur)

De gestolen glasramen : historische thriller

Glasramen die in de 16e eeuw door een koopman aan een kerk zijn geschonken, worden vier eeuwen later gestolen door een verre verwant van de koopman.
Titel
De gestolen glasramen : historische thriller
Auteur
Lydia Verbeeck
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2019
300 p.
ISBN
9789059089600 (paperback)

Besprekingen

Midden zestiende eeuw: in Lier woont de koopman Gian Carlo Affaitati, die als dank voor zijn hulp aan keizer Karel V een adellijke titel krijgt en heer van Gistel wordt, maar wel tegen een prijs. Bij de geboorte van zijn zoon schenkt hij twee glas-in-loodramen aan de plaatselijke kerk. Vier eeuwen later worden deze glasramen gestolen in opdracht van een verzamelaar die in de verte verwant is aan het geslacht Affaitati. Deze gebeurtenis vormt de tweede verhaallijn in deze roman; beide lijnen worden stelselmatig afgewisseld. De auteur (1948) geeft een goed en voorstelbaar beeld van het dagelijkse leven in de zestiende eeuw op het Vlaamse platteland en van de kleine adel, maar het wordt nergens echt spannend en daarom is dit boek niet in de categorie ‘thriller’ (zoals op de voorkant staat) onder te brengen. De auteur, die werkzaam is als stadsgids in Lier, baseerde zich op historische gegevens en heeft deze opgesmukt met haar eigen fantasie. In een nawoord geeft ze rekenschap van wat waa…Lees verder

Over Lydia Verbeeck

Lydia Verbeeck (Aartselaar, 27 maart 1948 - Lier, 4 juli 2019) was een Vlaams schrijfster van jeugdboeken, historische thrillers en misdaadromans.

Levensloop

Lydia Verbeeck woonde in Lier. Ze was onderwijzeres tot 1990. Vanaf 1990 werd ze voltijds scenariste voor radio en televisie. Ze schreef scenario's voor televisiefilms, luisterspelen, een musical en afleveringen voor de jeugdreeks The Bubbles. Ze debuteerde op zestienjarige leeftijd met een luisterspel voor de jeugd Naast de deur. Intussen is ze gepensioneerd en sinds 2007 is ze in haar vrije tijd stadgids in Lier. In 2019 kreeg ze van de stad Lier de Lifetime Achievement Award.

Werk

Ze begon haar schrijverscarrière met het schrijven van kinderverhalen. Daarna volgden nog verschillende jeugdromans. Ze schreef verhalen in de reeksen Vlaamse Filmpjes, Historische verhalen en Historisch Kompas. In 1987 debuteerde ze met he…Lees verder op Wikipedia