Boek
Nederlands

Een vrouw tussen krijgsheren

Malalai Joya (auteur), Derrick O'Keefe (medewerker), Marjolijn Stoltenkamp (vertaler)
Autobiografie van een Afghaanse politica die zich zowel tegen de binnenlandse corruptie en machtswellust als tegen de internationale troepenmacht in haar land verzet.
Extra onderwerp
WAA, Romans, De Morgen, Uitgelezen
Titel
Een vrouw tussen krijgsheren
Auteur
Malalai Joya
Medewerker
Derrick O'Keefe
Vertaler
Marjolijn Stoltenkamp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A woman among warlords
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2010
349 p., [6] p. pl.
ISBN
9789044513769 (paperback)

Besprekingen

Malalai Joya werd door de BBC uitgeroepen tot de moedigste vrouw in Afghanistan en volgt volgens velen de voetsporen van de Birmese Aung San Suu Kyi. Ze was nog geen dertig jaar oud toen ze al internationale erkenning genoot als (voormalig) parlementslid van Afghanistan en als vurig pleitbezorgster voor vrouwenrechten, democratie en vrijheid van meningsuiting. Joya leeft al jaren onder een schuilnaam. Door haar sociaal activisme is ze nooit meer veilig, maar ook haar familie en echtgenoot leven mee in angst.
Een vrouw tussen krijgsheren vertelt het schokkende verhaal van de moedige Joya. Geboren in een land dat verscheurd is door oorlog en conflict, leerde ze al snel de harde realiteit dat een leven in waardigheid niet voor iedereen is weggelegd. Samen met haar familie gaat ze op de vlucht voor het onderdrukkende regime. In de Pakistaanse vluchtelingenkampen woekert haar sociaal activisme in sneltempo en leert ze dat haar strijd voor rechtvaardigheid geen keuze maar een roep…Lees verder
Malalai Joya kwam als 25-jarige vrouw in het door - vooral reactionaire - mannen gedomineerde parlement van Afghanistan. Na zich fel geroerd te hebben, werd zij geschorst, maar dit heeft haar niet het zwijgen kunnen opleggen. Om haar uitgesproken mening wordt ze in eigen land bedreigd, zelfs met de dood, en kan zich niet openbaar uiten. Doch het buitenland heeft haar inmiddels omhelsd zodat haar boodschap alom mondiaal kan worden geventileerd. Haar aanklacht is gericht tegen enerzijds Afghaanse feodale en corrupte machthebbers, krijgsheren en drugsbazen, anderzijds tegen de internationale troepenmacht. Zij ziet de Verenigde Staten en bondgenoten als bezetters van haar land. Bovendien had Afghanistan de afgelopen dertig jaar te maken met zoveel eigen ideologieën en facties dat het zinloos en kortzichtig is als het Westen nu partij trekt voor een hiervan. Haar gedrevenheid is alleszins lofwaardig, maar komt soms ietwat monomaan en bombastisch over. Het boek bevat een landkaartje en een …Lees verder

Over Malalai Joya

CC BY 2.0 - Foto van/door AfghanKabul

Malalai Joya (Afghaans: ملالی جویا) (geb. 25 april 1978) is een Afghaanse politica en mensenrechtenactiviste die ook wel 'de moedigste vrouw in Afghanistan' is genoemd. In eigen land geldt ze als controversieel en staat ze bekend om de heftige reacties die zij met haar scherpe kritieken en krasse uitspraken oproept. Met name in het buitenland wordt zij gezien als een onverschrokken boegbeeld van de emancipatie van de Afghaanse vrouw. Gebruik makend van haar spreekrecht als gekozen volksvertegenwoordigster in het parlement voor de zuidwestelijke provincie Farah hekelde zij openlijk de aanwezigheid aldaar van andere leden die zij als krijgsheren en oorlogsmisdadigers aanmerkt.

Malalai (Joya is haar voornaam) verloor tijdens de burgeroorlog in Afghanistan zes van haar familieleden bij een raketaanval. Ze groeide op in vluchtelingenkampen in Iran en Pakistan.

Politieke loopbaan

Van jongs af aan was ze een onvermoeiba…Lees verder op Wikipedia