Boek
Nederlands

De vitamientjes van oma Anabola

Marc De Bel (auteur), Frieda Van Raevels (illustrator)
+1
De vitamientjes van oma Anabola
×
De vitamientjes van oma Anabola De vitamientjes van oma Anabola
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De kater Roesty Spetter gaat logeren bij oma Anabola. Zijn vriend Willy de rat reist stiekem mee, maar weet niet dat oma’s kater graag ratten lust. Roesty en Willy ontdekken dat Spilks en zijn rattenbende uit zijn op de pilletjes waarmee oma bodybuildingkampioen wil worden.
Onderwerp
Katten
Titel
De vitamientjes van oma Anabola
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Frieda Van Raevels
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2012
172 p. : ill.
ISBN
9789022327234 (hardback)

Besprekingen

Roesty Spetter, de dikke roodharige kater, is de ik-figuur in dit vierde deel van de naar hem genoemde serie*, waarin de dieren praten en reageren als mensen. Vriendschap en ruzie zijn herkenbaar. We volgen Roesty als hij met zijn baasjes meegaat naar hun oma; zijn vriendje Willy de rat reist als verstekeling mee. Bij oma praten ze gezellig bij met haar kat Karambol. Totdat gevaar dreigt van een groep ratten. Met hulp van Slobber de hond en oma's pilletjes wordt het gevaar uit de weg geholpen. De tekst bevat vrij veel Vlaamse woorden en soms lange zinnen. In de context is dit echter geen probleem. De pagina's zijn ruim opgezet, met grote letters en ruime regelafstand en zijn rechts niet uitgelijnd. Hierdoor is het boek ook geschikt voor moeilijk lezende kinderen. Het 'platte' praten van de rat is fonetisch afgedrukt. Speelse typografie door titels en sommige uitroepen in kleur of een ander lettertype te drukken. De aquarelillustraties in heldere kleuren hebben verschillende formaten e…Lees verder

De vitamientjes van oma Anabola

Roesty Spetter, een dikke luie kater die ooit Superkater van het Jaar was, is bekend uit eerdere boeken. Dit boek is het vierde boek uit de reeks.
In dit verhaal gaat Roesty Spetter met zijn gezin op bezoek bij oma Anabola. In de auto zit een verstekeling: Willy de rat, vriend van de kater. Willy is nog nooit op het platteland geweest. Het leek hen een goed idee om dat eens te doen. Als ze gezellig aan het bijkletsen zijn bij oma Anabola beseffen ze dat het toch geen goed idee is. Karambol, de kater van oma, is een geduchte rattenvanger.
Toch is dit niet de grootste bekommernis van Roesty en Willy, want ze komen al vlug tot de ontdekking dat Spilks en zijn rattenbende het gemunt hebben op het pilletjeslab van oma Anabola. Die wil het nationaal kampioenschap bodybuilding winnen en heeft daarvoor haar pilletjes nodig. Roesty en Willy krijgen hulp van Slobber de hond en maken ook dankbaar gebruik van de pilletjes van oma. Alles loopt goed af en Roesty is weer eens op zijn bes…Lees verder

Over Marc De Bel

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia

Suggesties