Boek
Nederlands

Het spook in de bal

Marc De Bel (auteur), Frieda Van Raevels (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Spik maakt een bal. Spek maakt van de bal een spook. Dan gaat het mis. AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Leesniveau
AVI 3, AVI E3
Titel
Het spook in de bal / Marc de Bel ; tek. Frieda Van Raevels ; naar een idee van Marc de Bel
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Frieda Van Raevels
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2008
33 p. : ill.
ISBN
9789059324626

Besprekingen

Deze leesbox bestaat uit zes boekjes van het niveau AVI 3 E3, wat ongeveer overeenstemt met het leesniveau van een gemiddelde leerling op het einde van het eerste leerjaar.

De eerste drie boekjes, Een pop in het bos, Het spook in de bal en Kik in nood! zijn van Marc de Bel, naar wiens idee de reeks ? het gaat in totaal over 3 leesboxen, van AVI 1 tot AVI 3 ? werd uitgewerkt. De volgende drie verhalen, De vlieger van Spik en Spek, Wat een weer! en Spek met ei werden neergepend door Anneriek van Heugten, die een grappige woordspeling verstopte in de titel Spek met ei, wat jonge kinderen zeker zal aanspreken. Er zijn een aantal handige hulpmiddelen voor beginnende lezers, zo worden op de eerste bladzijde van elk boek alle personages voorgesteld met een prent in de rubriek "Wie is wie?" Op die manier maken de kinderen meteen kennis met alle dierenfiguren die mogelijk een rol zullen spelen in het leesboek. Op het einde van elk boek st…Lees verder
Spik maakt een heel grote bal, waar eerst per ongeluk de rups Wups in blijkt te zitten en daarna Spik zelf in kruipt om de slang Wom te laten schrikken. Van de bal wordt een spook gemaakt dat meer op een vogelverschrikker lijkt. Het stevig uitgegeven boekje eindigt met allerlei soorten vragen over het verhaal. Boekje uit de serie over Spik en Spek*. Weinig origineel verhaal met veel paginagrote gekleurde tekeningen en steeds maar op een bladzijde tekst, in fladderzetsel, met veel dialoog en alle leestekens, AVI-E3. De tekst bevat af en toe rare zinnen en de plaatjes kloppen ook niet altijd met het verhaal: het gat in de broek van Spek is op de volgende bladzijden bijvoorbeeld niet meer zichtbaar. Op de website van de uitgever wordt gesproken van de rat Spek en de muis Spik, maar als die diersoorten zijn ze aangekleed en handelend niet herkenbaar. Spik en Spek zijn een creatie van Marc de Bel, maar er worden door verschillende schrijvers leesboekjes en rekenoefeningen over geschreven. …Lees verder

Over Marc De Bel

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikk…Lees verder op Wikipedia

Suggesties