Boek
Nederlands

Pretpark Bibaloeba

Marc De Bel (auteur), Steven Dhondt (illustrator)
+1
Pretpark Bibaloeba
×
Pretpark Bibaloeba Pretpark Bibaloeba
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De drieling Lien, Sien en Fien, bekend als de Kriegeltjes, mogen mee op weekend met de scouts. Ze gaan naar het pretpark Bibaloeba. Daar krijgen ze ruzie met Kenny Kuif en zijn twee vrienden, lossen ze een diefstal op en raken ze bevriend met bolleboos Friek.
Titel
Pretpark Bibaloeba
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Steven Dhondt 1974-
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Protpark Bibaloeba
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2011
156 p. : ill.
ISBN
9789059327979 (hardback)

Besprekingen

Pretpark Bibaloeba is het vierde deel in de serie ‘De Kriegeltjes’. Deze keer moeten
ma en pa Kriegel naar een pokeravond en laten ze hun kinderen achter bij tante Betty en oom Rik. Daar ontmoeten ze de scoutsleiders Evie en Nic. Natuurlijk willen de Kriegeltjes mee op scoutskamp. Al snel maken ze kennis met enkele pesters onder de kinderen. De Kriegeltjes laten dit niet zomaar gebeuren en trekken zowaar partij voor de bolleboos Friek Slis.
Bij het bezoek aan pretpark Bibaloeba raakt de drieling helemaal van slag wanneer ze tijdens een circusvoorstelling de trieste chimpansee Cowboy Congo en een geverfde struisvogel ontmoeten. Wanneer ze even later wat tijd in de speeltuin mogen doorbrengen, gaan ze op zoek naar de dieren. Maar dat is buiten clown Knoefel gerekend, de baas van het aftandse circus. Hij deinst er niet voor terug zijn dieren met alle macht bij zich te houden.
Net als in vele andere boeken probeert De Bel ook nu weer een stukje kritiek te uiten. In…Lees verder
De drielingzusjes Sien, Lien en Fien Kriegel, bekend uit de boeken en film over de Kriegeltjes, gaan logeren bij tante Betty en oom Rik. Ze mogen met scouts mee op kamp in het pretpark Bibaloeba, waar ze steeds ruzie maken met drie jongens. Door een toeval lossen ze een diefstal van vuurwerk op waar oom Rik al tijden mee bezig was. Het vierde deel uit een reeks over de zusjes Kriegel in hun jonge jaren*. Het bestaat uit korte hoofdstukken met handgeschreven en moeilijk leesbare titels. De stijl is direct en beeldend, het taalgebruik, dat vooral uit spreektaal bestaat, is af en toe grof, de woordkeuze ruim, soms bombastisch en bevat enkele bijzondere woorden als ‘schabouwelijk geschminkt en schabbig krot’. Er zit humor, vaart en spanning in het verhaal, vooral door de vreemde streken van de drieling. Het verhaal is echter mager en de ontknoping slechts bijzaak. De sfeervolle, gekleurde illustraties zijn rauw en expressief en passen goed bij de schrijfstijl. Verzorgde uitgave met stevig…Lees verder

Over Marc De Bel

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia

Suggesties