Strip
Nederlands

Verraad op de Veluwe

Marc Verhaegen (auteur), Willy Vandersteen (naar het werk van)

Verraad op de Veluwe

Marc Verhaegen (auteur), Willy Vandersteen (naar het werk van)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Titel
Verraad op de Veluwe
Auteur
Marc Verhaegen
Naar het werk van
Willy Vandersteen
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2004
[46] p. : ill.
ISBN
90-02-21577-0 90-02-21581-9

Besprekingen

Elk attractiepark of elke toeristische aantrekkelijke streek spendeert vele euro's aan kleurrijke reclamefolders om de massa warm te maken bij hen op bezoek te komen. Een alternatieve, maar zeer lucratieve manier om vooral het jonge volkje een wortel voor te houden, bestaat erin de auteurs van een populaire stripserie te overtuigen één van hun avonturen op hun terrein te situeren. Bellewaerde, de Rupelstreek, Bokrijk zijn daar voorbeelden van. Meestal gaat de geschiedenis van een natuurgebied vele eeuwen terug en staat ze bol van sagen legenden. Elfen, kobolden, kabouters, heksen, feeën: elke streek heeft er wel één of meer in voorraad. Zo ook De Hoge Veluwe. En wie weet als geen ander hoe je agressieve dwergen of slechtmenende trollen aanpakt of hoe je ongelukkige en zwaar belaagde elfen steun kan bieden dan Vlaanderens meest gekende striphelden Suske en Wiske? Omdat de reeks al een tijdlang de Nederlandse markt beheerst, kon een bezoek aan Holland niet achterwege blijven. Dus hoeven…Lees verder
Deel uit de meest gelezen, meest herdrukte en best verkochte Europese stripserie. Het zijn half-humoristische, half-moralistische verhalen met karikaturaal getekende figuren die veelal acteren op de dramatische wijze zoals die in de stomme film gebruikelijk was. De reeks is statisch opgezet met een klassiek rollenpatroon, waarin de sfeer die rond elk verhaal hangt en de karakters van de optredende figuren vaststaan, zodat er wat dat betreft alleen sprake is van herkenning, niet van verrassing. Dit komt mede omdat deze consumptiestrip, behorend tot de zogenaamde Vlaamse School, zuiver studiowerk is van achtergrondtekenaars, inkters, inkleurders, scenaristen en letteraars. Het productieproces moet daarbij zo snel en goedkoop mogelijk verlopen, terwijl het eindproduct nauw moet aansluiten bij de smaak van het publiek. Dat men in dat laatste opzicht goed slaagt, bewijzen wel de gigantische oplagen van zo'n 400.000 exemplaren van de eerste druk per album.

Over Marc Verhaegen

CC BY 3.0 - Foto van/door Peter Verhaegen

Marc Verhaegen (Mortsel, 5 april 1957) is een Vlaams stripauteur, onder meer bekend als voormalig hoofdtekenaar van Suske en Wiske en scenarist en tekenaar van zijn eigen reeks, Senne en Sanne.

Biografie

Toen Verhaegen 10 jaar oud was, begon hij naast de gewone school ook de tekenschool te volgen aan de tekenschool van Kontich. Hij maakte illustraties voor het scoutsblad Condacum en voor het schoolblad van het Sint-Stanislascollege, het huidige Sint-Willebrord-H.Familie, waar hij zes jaar naar school ging.

Hierna kwam hij terecht op de grafische afdeling van het Sint-Lucasinstituut in Brussel, waar hij de klassieke opleiding kreeg met als specialisatie animatiefilm. In 1976 kreeg Verhaegen op de afdeling Grafiek van zijn professor Luc Verstraeten de opdracht iets te maken over de Tweede Wereldoorlog. Hij koos voor een bewerking van de roman De visioenen van Jacques Weiniger van Gust Van Brussel…Lees verder op Wikipedia

Suggesties