Tramconducteur Orpheus is verliefd op Eurodice maar verloofd met een ander. Op het carnavalsfeest in Rio de Janeiro wordt Eurodice achtervolgd door haar rivale die verkleed is als De Dood
Onderwerp
Mythologie
Titel
Orfeu negro
Regisseur
Marcel Camus
Acteur
Marpessa Dawn Breno Mello Lourdes De Oliveira
Componist
Antonio Carlos Jobim 1927-1994 Luiz Bonfá 1922-2001
Taal
Portugees
Uitgever
[Hilversum]: A-Film, 2006
1 dvd-video
Oorspr. opname
1959
Speelduur
107 min.
Aantekening
Portugees gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8716777058510
CDR
HFD0267

Besprekingen

Braziliaanse muziekfilm uit 1959 van Marcel Camus. In deze film is de bekende Griekse mythe verplaatst naar een liefdesgeschiedenis die zich afspeelt in Rio de Janeiro. Tramconducteur Orpheus is verliefd op Eurodice maar verloofd met een ander. Op het carnavalsfeest wordt Eurodice achtervolgd door haar rivale die verkleed is als De Dood. Tom Dawson (BBC Movie Review,i) geeft 3 (van 5) sterren en vindt de film opmerkelijk vrolijk en kleurrijk. ‘But despite the wonderful bossa nova soundtrack and the vibrant performances of the non-professional cast, there’s more spectacle here than substance.’ Diana Tjin-A Cheong (Movie2Movie,i) geeft 4 (van 5) sterren: ‘Orfeu negro is een explosie van swingende muziek, zinderende hartstocht, kleurenpracht en een overvloed aan vrouwelijk schoon. Van begin tot eind wordt er gedanst, gezongen en muziek gemaakt door jong en oud. Een meeslepende en vrolijke film die onder andere bekroond is met een Oscar voor Beste Buitenlandse film.’ Geen extra’s.

Over Marcel Camus

Marcel Camus (Chappes, 21 april 1912 – Parijs, 13 januari 1982) was een Frans filmregisseur.

Camus werkte aanvankelijk als tekenleraar en was tijdens de Tweede Wereldoorlog vier jaar lang krijgsgevangene. In 1946 begon Camus te werken als regieassistent. In de volgende jaren werkte hij onder meer samen met Jacques Becker en Henri Verneuil. In 1957 draaide Camus zijn eerste speelfilm Mort en fraude, die handelt over Franse oorlog in Indochina. Hij verwierf internationale bekendheid met zijn film Orfeu Negro (1959). De film won de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes in 1959 en de Oscar voor beste buitenlandse film in 1960. Daarnaast was de film ook belangrijk voor de mondiale doorbraak van de bossanova. In de jaren '70 legde hij zich vooral toe op televisieproducties.

Filmografie