Boek
Nederlands

Noordermorgen

Marcel Theroux (auteur), Jan Smit (vertaler)
Een jonge vrouw, die alleen is achtergebleven in een Siberisch dorp, zoekt contact met de buitenwereld maar stuit daarbij op een groep agressievelingen.
Extra onderwerp
Siberië ; [ romans ]
Titel
Noordermorgen
Auteur
Marcel Theroux
Vertaler
Jan Smit
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Far north
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Mistral, 2010
304 p.
ISBN
9789049951351 (paperback)

Besprekingen

De Brit Marcel Theroux (1968, zoon van schrijver Paul, broer van televisiemaker Louis) is behalve schrijver een bekende documentairemaker (The Death of a Nation, War on Terra!). Noordermorgen (Far North, 2009) is een postapocalyptische toekomstroman over een van zijn stokpaardjes: de desastreuze gevolgen van klimaatverandering en nucleair geweld. De protagonist is Makepeace, de enige overgebleven inwoner van een Amerikaanse nederzetting in het arctische noorden van Rusland. Deze harde, mannelijke vrouw maakt als sheriff haar rondes in een van de bevroren, verlaten steden. Op een dag ziet ze hoe in dit niemandsland een vliegtuig neerstort. Ze is hoopvol door dit teken van een andere mensheid, komt in contact met een vluchteling die een schuilplaats zoekt en besluit op expeditie naar het Westen te gaan. Eenzaam, maar volhardend probeert ze te overleven in een harteloze, vergiftigde menselijke woestijn, maar ontdekt ze dat ze meer leeft dan toen ze vrij was. Verrassende en onthutsende ro…Lees verder

Over Marcel Theroux

Marcel Raymond Theroux (Kampala, 13 juni 1968) is een Brits schrijver en tv-presentator. Hij schreef A Stranger in the Earth en The Confessions of Mycroft Holmes waarvoor hij in 2002 de Somerset Maugham Award won. Zijn derde roman, A Blow to the Heart kwam uit in 2006 en de vierde verscheen in 2009. Zijn boek Strange Bodies werd in 2014 bekroond met de John W. Campbell Memorial Award.

Theroux, de oudste zoon van schrijver Paul Theroux en broer van journalist en documentairemaker Louis Theroux werkte voor nieuwszenders in Boston en New York.