Boek
Nederlands

Rotmoevie

Marian De Smet (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Eppo lift van Nederland naar Parijs. Onderweg wordt hij opgepikt door de Vlaamse Tabby. Zij brengt Eppo overal naartoe, want ze is op de vlucht. Waarom en voor wie, dat wil ze niet zeggen. Waarschijnlijk voor ene Rob, wiens naam op haar arm getatoeëerd staat.
Onderwerp
Reizen, Vriendschap, Schuld
Titel
Rotmoevie
Auteur
Marian De Smet
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2012
190 p.
ISBN
9789048813469 (hardback)

Besprekingen

De flaptekst van Rotmoevie doet een standaard boy meets girl-verhaal vermoeden: een Nederlandse lifter wordt opgepikt door een Vlaamse wildebras in een Volkswagen Golf en samen zetten ze koers richting Parijs. Maar zoals de woordspeling op 'roadmovie' in de titel al aangeeft, betreft het geen gelukkig verhaal. De hoofdpersonen gaan beiden op in hun eigen problemen, die ze koste wat kost voor de ander verborgen willen houden. Tot een romance komt het niet en de cité de l’amour bereiken ze evenmin.
Het verhaal wordt verteld door Eppo, die afwisselend verslag doet van de gebeurtenissen on the road en terugblikt op zijn leven daarvoor. Dit gebeurt steeds volgens een vast stramien. Een gebeurtenis in het heden herinnert Eppo aan zijn verleden, waarna er een flashback volgt die iets prijsgeeft over de reden van zijn vertrek uit Nederland.
Voor de alerte lezer is die flashback vaak een bevestiging van een vermoeden dat al eerder werd gewek. Marian De Smets hint…Lees verder
De Nederlandse Eppo (ik-figuur) is al liftend op reis naar het zuiden. Onderweg ontmoet hij Tabby, een Vlaams meisje van 18. Tabby neemt Eppo mee in haar oude Volkswagen Golf. Al snel blijkt dat Eppo en Tabby met nogal wat problemen worstelen. Aanvankelijk proberen ze die voor elkaar te verbergen, maar dit lukt steeds minder goed naarmate hun reis vordert. Via flashbacks komt de lezer te weten wat Eppo heeft meegemaakt. Maarten, zijn pleegbroer die in het weekend bij Eppo en zijn ouders verbleef, is onlangs gestorven. Eppo koesterde gevoelens voor Maarten die verder gingen dan de liefde tussen broers. Zijn dood laat bij Eppo een enorme leegte achter. De reis en de vriendschap die ontstaat tussen Eppo en Tabby, twee erg verschillende mensen, helpen hen om hun problemen onder ogen te zien. Met een poëtische, uitgepuurde stijl vertelt de schrijfster het intense verhaal van Tabby, Eppo en hun roadtrip. Deze prachtige roman is niet meteen spannend zoals het omslag belooft, maar is wel een …Lees verder

Rotmoevie

Eppo is een jongen die liftend naar het zuiden van Frankrijk wil reizen. Een idee van zijn vrijdenkende ouders. Zelf ziet hij de zin er niet van in. Hij wordt opgepikt door de achttienjarige Tabby. Een losse meid die niet echt een doel lijkt te hebben. Haar rijgedrag is eigenzinnig en vrijgevochten. Wat ze vrij snel van mekaar aanvoelen is dat ze beiden hun eigen problemen hebben. Door te zwijgen en te vertellen laten ze elkaar elke kilometer een beetje dichterbij komen.
Het is een boeiend reisverhaal. Op elke pagina, elke alinea kom je via flashbacks meer te weten over de sympathieke road-trippers. Het boek leest zeer vlot en is ontroerend mooi. Niet echt een spannend verhaal, maar de wijze van schrijven houd je alert. Je wil het boek niet neerleggen en het nodigt uit om in één ruk uit te lezen.
Het begin doet wat denken aan Midzomernachtzee van Jan De Leeuw. Tieners die dit boek apprecieerden, zullen hier ook wel van genieten.
 

Over Marian De Smet

Marian De Smet (Mechelen, 27 maart 1976) is een Belgische schrijfster van kinderboeken.

Leven

De Smet studeerde woord, muziek en beeld aan de kunsthumaniora in Hasselt. Daarna volgde ze de lerarenopleiding kleuteronderwijs in Heverlee en werkt ze als kleuterjuf. Met schrijven begon ze na de geboorte van haar oudste kind.

Werk

De Smet begon haar carrière als jeugdauteur met herkenbare verhalen voor peuters en kleuters. Ze debuteerde in 2001 met Op slot, een prentenboek over Anna die (met een stapel boeken) opgesloten raakt in het toilet van de bibliotheek. Ze schreef nog een aantal prentenboeken, voor in 2008 haar eerste jeugdroman verscheen: De woorden van zijn vingers. Hierin vertelt ze over de gecompliceerde relatie tussen een meisje en een dove jongen. Het boek won meteen de eerste prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Hierna ontwikkelde ze zich verder als auteur voor ad…Lees verder op Wikipedia