Boek
Nederlands

Liselotje is jarig

Marianne Busser (auteur), Ron Schröder (auteur), Dagmar Stam (illustrator)
Als prinses Liselotje jarig is en kaarten en cadeautjes krijgt, wil haar vader ook graag jarig zijn. Prentenboek met zwart-witte tekeningen en tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Cadeautjes, Jarig zijn
Extra onderwerp
verhalen
Titel
Liselotje is jarig / Marianne Busser en Ron Schroder ; met ill. van Dagmar Stam
Auteur
Marianne Busser Ron Schröder
Illustrator
Dagmar Stam
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2002
[28] p. : ill.
ISBN
90-269-9563-6

Besprekingen

Liselotje is een meisje en ze woont in een paleisje in een land hier ver vandaan waar heel veel paleisjes staan". Met deze rijmvorm begint dit kleuterboekje over Liselotje (de tekst is in zijn geheel in versvorm). Haar verjaardag wordt in geuren en kleuren gevierd: cadeautjes, taarten, koeken, kleine broodjes, stoelversieringen... Haar vader, de koning, speelt het verwende jongetje en wil ook zo'n leuk feest. De koningin spreekt hem streng toe en hij wordt het hulpje bij het feestje. Hij neemt de jassen aan, dient lekkers op, neemt de foto van Liselotje met haar vriendjes en amuseert zich kostelijk. De volgende dag mag het prinsesje trakteren op school, "want alle dametjes en heren mogen ze op zo'n dag trakteren".

Dit boekje is aan zijn derde druk toe en is leuk en ontspannend. De illustraties sprankelen in vrolijke kleuren en maken van het verjaardagsfeestje een knaller.

[Dani]
In een ver land viert prinsesje Liselotje haar verjaardag. Door bezoek en de vele cadeautjes staat ze in het middelpunt van de belangstelling. Haar vader, de koning, kan hier niet zo goed tegen en is zelfs jaloers! Dat kan natuurlijk niet... Dit tiende voorleesboekje uit de serie over het eigenwijze prinsesje beschrijft vooral de morgen van de feestdag. Per pagina wordt de verhaallijn weergegeven door een kleurige, komische tekening en een kinderlijk vierregelig rijmpje. Waarom de auteurs dit oerhollandse kinderfeestje situeren in een Oosters land is niet duidelijk. Origineel is de jaloerse, kleinzielige koning, die óók jarig wil zijn. Het boekje is voorzien van een stevige omslag met op de voorkant een aantrekkelijke, feestelijke illustratie in kleur. Behalve als voorleesboekje voor peuters zal ook de beginnende lezer er graag mee aan de slag gaan. Vanaf ca. 3 jaar.

Suggesties