Boek
Nederlands

De zeefee

Marianne Witte (auteur), Jeska Verstegen (illustrator)
Fee Fleur gaat met haar klas naar zee. Fleur zwemt in de zee. Ze gaat heel ver en heel diep. Zo ziet ze een zeefee. AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Leesniveau
AVI 2, AVI E3
Titel
De zeefee
Auteur
Marianne Witte
Illustrator
Jeska Verstegen
Taal
Nederlands
Uitgever
Alkmaar: Kluitman, 2009
29 p. : ill.
ISBN
9789020680768

Besprekingen

De zeefee van Marianne Witte biedt in de eerste plaats oefenmateriaal aan voor kinderen die net leerden lezen, voor beginnende lezers dus van niveau avi E3. Doorgaans bereiken kinderen deze vaardigheid tegen het einde van het eerste leerjaar.
In De zeefee trekt een klas jonge feetjes een dagje naar zee met hun juf. De feetjes gedragen zich zoals kleine mensenkinderen. Ze houden van ijsjes en spelen in de zee. Het avontuurlijk feetje Fleur waagt zich té ver in zee. Zo ontmoet ze een vreemde kleine fee die last heeft van een blauwe kwal. Fleur weet de zeefee te redden en ze tovert de pestende kwallen om in lieve guppy's.
Per bladzijde zijn er maximaal twee blokjes tekst met veel dialogen. De teksten worden door de bijbehorende illustraties ondersteund. Zo zie je op de prent dat de zeefee eigenlijk een zeemeermin is. Maar in de tekst wordt dit woord om leestechnische redenen niet gebruikt. Het verhaal zelf is wat langdradig en echte actie ontbreekt. De zinnen klinken …Lees verder
Fee Fleur gaat met haar klas naar zee! Juf Roos bestuurt de bus die vol met feetjes zit. Als ze bij zee zijn, tovert juf Roos ijsjes. Fee Fleur gaat zwemmen; als haar staf in de golven verdwijnt, zwemt ze er gauw achteraan. Ze gaat veel te ver en veel te diep. Maar daardoor heeft ze een bijzondere ontmoeting. In dit handzame boekje uit de serie 'Fee Fleur' voor beginnende lezers (AVI-E3), is fee Fleur voor de derde keer de hoofdpersoon. In het begin van het verhaal zitten wat ‘verwrongen’ woorden en zinnen; die lijken nodig om binnen de leesmogelijkheden voor beginnende lezers te blijven (korte eenlettergrepige woorden, verschillende letterclusters, korte, niet regeloverstijgende zinnen). Gaandeweg loopt het verhaal vloeiender en neemt het de jonge lezer in zijn fantasie mee. De aquareltekeningen van de bekende illustratrice zijn prachtig, gedetailleerd en zitten vol gevoel. Door de prachtige prenten is Fleur een fee om verliefd op te worden, wat voor het leren lezen een belangrijke v…Lees verder

Over Marianne Witte

Marianne Witte (Texel, 1951) is een Nederlandse jeugdboekenschrijfster.

Biografie

Marianne Witte werd in 1951 geboren op Texel. Zij werkte in een boekwinkel, op een kinderdagverblijf, in een bibliobus en in een bibliotheek.

Sinds 1996 schrijft zij voor kinderen en publiceerde korte verhalen in o.a. Bobo, Okki en Taptoe. Verder verschenen bijdragen van haar hand in acht verhalenbundels van Uitgeverij Holland. Sinds 2008 schrijft ze voor Uitgeverij Kluitman boeken voor beginnende lezers.

Sinds 2016 schrijft ze prentenboeken en leesboeken voor 8+ voor uitgeverij De Vier Windstreken.

Haar boekdebuut maakte ze in in 1998 met het prentenboek Dag Kinderdagverblijf, geïllustreerd door Jolet Leenhouts.

Voor volwassenen schrijft ze columns en korte verhalen.

Bibliografie