Boek
Nederlands

Gehakt

Mario Demesmaeker (auteur), Stijn Felix (illustrator)
Jonas en Katrien ontdekken dat de oude, vervallen vleesfabriek weer gebruikt wordt. Maar waarvoor weten ze niet. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Gehakt / Mario Demesmaeker ; met tek. van Stijn Felix
Auteur
Mario Demesmaeker
Illustrator
Stijn Felix
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2000
99 p. : ill.
ISBN
90-5838-026-2

Besprekingen

De achterflap vertelt dat je tegen een stootje moet kunnen. Dat stootje zit 'm vooral in de ontknoping; doordat de spanning via allerlei geheimzinnige en verrassende gegevens wordt opgebouwd naar die ontknoping toe, zit je toch al een tijdje te trillen.
"Gehakt" is uiteraard een centraal gegeven in het hele boek, al dringt dat pas op het einde helemaal tot je door. Het begint met Jonas die verzot is op het lekkere, verse gehakt van de dorpsslager, waar zijn moeder ballen in tomatensaus van maakt. Jonas laat zich aan de lezer kennen als een fantasierijke, gevoelige en ondernemende jongen. Fantasierijk door de vreemde dromen die hij heeft n.a.v. wat om hem heen gebeurt; gevoelig omdat hij zijn vader mist die haast altijd op zakenreis is; en ondernemend, omdat hij het koste wat het kost het mysterie wil oplossen dat zich afspeelt in en rond de oude vleesfabriek, die Jonas vanuit zijn kamer kan zien. Jonas' ondernemingsdrang wordt geprikkeld door het oude vrouwtje dat hij regelmatig m…Lees verder
Jonas en Katrien ontdekken dat er twee keer per week een man naar de oude, vervallen vleesfabriek gaat. Die man lijkt op hun gymnastiekleraar. Na diverse speuractiviteiten besluiten ze om zich in de fabriek te verstoppen en video-opnamen te maken van wat er gebeurt. Dan blijken de slager Karel en de gymleraar honden te slachten en in het beroemde gehakt van de slager te verwerken. Een aardig boek, waarin de spanning tot het laatste moment vastgehouden wordt. De overgangen van de werkelijkheid naar de dromen van Jonas zijn soms wat onduidelijk en komen wel erg veel voor. De tekst is in een aardige stijl geschreven. Het taalgebruik is hier en daar wat bombastisch. Bevat drie zwartwitte pentekeningen, die ingekleurd zijn met grijstinten. De kaft laat de geheimzinnige man en de fabriek zien. Een aardig boek voor kinderen vanaf ca. 9 jaar.