Boek
Nederlands

Bas en Bajo

Martina De Ridder (auteur), Ann De Bode (illustrator)
Bajo komt uit Afrika; Bas legt hem uit wat een circus is. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Circussen
Leesniveau
AVI 3, AVI E3
Titel
Bas en Bajo / Martine De Ridder ; met prenten van Ann De Bode
Auteur
Martina De Ridder
Illustrator
Ann De Bode
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2001
29 p. : ill.
ISBN
90-5838-111-0

Besprekingen

Bas en Bajo zijn vriendjes. Bajo komt uit Afrika en leert nog volop Nederlands.
Op een dag komt er een circus op het plein. Bajo weet niet wat circus betekent en Bas probeert het hem uit te leggen. Eigenlijk is het gemakkelijker als hij alles aan Bajo toont.

Een heel mooi verhaal voor beginnende lezertjes (AVI 3). De uitnodigende lay-out waarbij de tekst als het ware verweven zit in de prachtige prenten van Ann de Bode, maken van dit leesboekje een pareltje.
De auteur slaagt er bovendien in om Bajo, met zijn beperkte vaardigheid in het Nederlands, toch geen kromtaal te laten spreken.

[Anita Wuestenberg]
Hoe leg je aan een Afrikaans jongetje, dat nog maar kort in ons land is en onze taal nauwelijks spreekt uit wat een circus is met clowns, goochelaars, jongleurs en acrobaten? Leesboekje op AVI 3-niveau, te lezen na 9 maanden leesonderwijs. Veel dialoog, wat inleving geeft. Eenvoudige zinsbouw bestaande uit enkelvoudige zinnen van gemiddeld 6 à 7 woorden. De woorden zijn een- of tweelettergrepig in gevarieerde moeilijkheidsgraad. De twee voorkomende drielettergrepige woorden hebben in eerste instantie een spatie tussen de lettergrepen: goo-che-laar, a-cro-baat. Gebruik van hoofdletters en interpunctie, behalve puntkomma en dubbele punt. Royaal, duidelijk lettertype, fladderzetsel, elke zin begint op een nieuwe regel. De illustraties, om de tekstblokken heen, ogen dartel en vrolijk en zijn uitgevoerd in frissse tinten. Gemengde techniek, met aanzet in potloodstreken (geen rechte horizon), verf en plakwerk. Leuke binnenplatten; harde kaft met omslagillustratie in kleur van de twee jonget…Lees verder