Boek
Nederlands

Mechteld op wolvenjacht

Martine Letterie (auteur), Rick De Haas (illustrator)
+1
Mechteld op wolvenjacht
×
Mechteld op wolvenjacht Mechteld op wolvenjacht
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Mechteld (8) gaat bij vrouwe Agnes in de leer om hofdame te worden. Ze merkt daar dat ze als meisje ook best spannende avonturen kan beleven. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Middeleeuwen, Ridders
Leesniveau
AVI 8
Titel
Mechteld op wolvenjacht / Martine Letterie ; met tek. van Rick de Haas
Auteur
Martine Letterie
Illustrator
Rick De Haas
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2007
75 p. : ill.
ISBN
9789025851217

Besprekingen

De 8-jarige Mechteld wordt door vrouwe Sophia van Arnhem opgeleid tot hofdame. Als zij haar hondje niet mag houden, vlucht Mechteld naar haar ouders. Gelukkig kan zij haar opleiding vervolgen bij de stoere vrouwe Agnes in Nijmegen. Zij leert daar niet alleen borduren, maar mag ook mee op wolvenjacht. Aardig verhaal dat speelt in het middeleeuwse Gelre, waar 's winters wolven een reële dreiging vormden. Zonder zich te verliezen in overbodige details geeft de auteur een uitgebreide beschrijving van het wel en wee van de hoofdpersoon. Ondanks het feit dat Mechteld een echt middeleeuws meisje is, denkt en handelt zij net als een meisje van deze tijd. Eerder zijn er al vier boeken over Mechtelds broer Berend* verschenen. Deze heeft ook in dit boek een rol. De eenvoudige, beeldende zwart-wittekeningen maken het boek extra aantrekkelijk. De kleurige omslagtekening maakt nieuwsgierig. Vanaf ca. 8 jaar.

Mechteld op wolvenjacht

Mechteld is een dochter van ridder van Vorden. Als ze acht is, gaat zij in de leer om hofdame te worden. Zo komt ze terecht bij de oude kasteelvrouwe van huis Batenburg. Mechteld is bang dat het er saai gaat worden, maar niets is minder waar. De kasteelvrouwe doet haar uiterste best om het Mechteld naar de zin te maken. Tijdens de strenge winter mag ze zelfs mee op wolvenjacht, onder de hoede van de geheimzinnige broer van de weduwe. Spannend verhaal voor meisjes die ook van ridderverhalen houden. Na de reeks over Berend is dit het eerste boek over zijn zusje Mechteld. Het boek leest vlot en je leert de gewoontes kennen van de ridders in de Nederlanden tijdens de vijftiende eeuw.

Over Martine Letterie

Martine Letterie (Amsterdam, 12 december 1958) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Martine Letterie groeide op in Voorburg. Haar vader is beeldhouwer Frank Letterie. Na de middelbare school studeerde ze Nederlands in Utrecht. In 1985 studeerde ze af met als hoofdvak Middelnederlandse letterkunde. Na haar studie was ze twaalf en een half jaar lerares Nederlands in Zutphen en Doetinchem op verschillende schooltypen. Ze gaf les aan een mavo, havo, vwo, MEAO en de laatste vier jaar aan een PABO. Daarnaast schreef ze veel schoolboeken en werkt ze mee aan Tikker en Bumper, tijdschriften over jeugdliteratuur.

Van 1991 tot 1993 was ze lid van de Griffeljury. In 1996 verscheen haar eerste kinderboek. En in 1997 stopte Letterie met lesgeven om zich volledig op het schrijven te richten. Ze schrijft voornamelijk historische kinderboeken, die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. De serie boeken i…Lees verder op Wikipedia

Suggesties