Boek
Nederlands

Dodemanschantage

Max Moragie (auteur)
Een ex-militair wordt na jaren geconfronteerd met de misdadige wijze waarop hij in de Tweede Wereldoorlog zijn fortuin heeft vergaard.
Titel
Dodemanschantage
Auteur
Max Moragie
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2004
284 p.
ISBN
90-223-1825-7

Besprekingen

Max Moragie debuteerde voor enkele jaren met Bezettingsgeld, een thriller die zich afspeelde in bezet België (Tweede Wereldoorlog) en die in 2003 werd genomineerd voor de Gouden Strop. Ook de plot voor Dodemanschantage vindt voor een stuk zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog, maar nu wordt de verhaallijn ook doorgetrokken naar gebeurtenissen in de jaren '50 van vorige eeuw, wanneer de koude oorlog in volle hevigheid woedt en een Egyptische kolonel Nasser (de latere president) het Suezkanaal dreigt te nationaliseren. Hoofdpersonage Victor van Ransbeek is een voormalige militair die op het eind van de Tweede Wereldoorlog in Zwitserland op slinkse wijze de hand heeft kunnen leggen op bevroren kapitaal van nazi-industriëlen. Zijn mededader is niet langer in leven, maar machtige heren achter de schermen raken op de hoogte van zijn malversaties in het verleden. Sovjetspionnen chanteren de ex-militair tot hervatting van actieve dienst op het Buitenlands ministerie, waar hij…Lees verder
Militair Victor Van Ransbeek geraakt op misdadige manier tijdens WO II aan zijn fortuin, moet een vriend doden om te ontsnappen en een andere identiteit aannemen. Aan zijn rustige, gepensioneerde leventje komt elf jaar later bruusk een eind als de Russen hem benaderen om voor hen te spioneren in de Nasser-Suez affaire. Chantage is prominent aanwezig in dit boek. Ondertussen begint ook de Belgische Staatsveiligheid hem op de hielen te zitten en moet hij zelf een dubieuze privé-detective inhuren. Tweede roman van de Vlaamse Max Moragie die voor zijn debuut genomineerd werd voor de Gouden Strop. Intelligente historische spionageroman met een knap geconstrueerde plot die blijft boeien door de introductie van nieuwe personages, de flashbacks en de verrassende intrigewendingen. Een leesgenot. Normale druk.