Boek
Nederlands

Een winterdag

M.Christina Butler (auteur), Tina Macnaughton (illustrator)
+1
Een winterdag
×
Een winterdag Een winterdag
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Als Egeltjes nestje is weggeblazen, gaat hij op weg naar het huis van Das, maar onderweg geeft hij zijn muts, wanten en sjaal aan dieren die deze goed kunnen gebruiken. Prentenboek met zachtgekleurde tekeningen met de oranje en rode muts, wanten en sjaal als vilten voelelement. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Hebzucht, Stormen, Winter, Wonen
Titel
Een winterdag / tekst M. Christina Butler ; ill. van Tina Macnaughton
Auteur
M.Christina Butler
Illustrator
Tina Macnaughton
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
One winter's day
Uitgever
Oud-Beijerland: De Eekhoorn, 2006
[26] p. : ill.
ISBN
90-454-1082-6

Besprekingen

Het nestje van Egel is door de storm weggeblazen (!). Egel pakt zijn muts, sjaal en wanten en gaat op weg naar Das, waar hij vast wel mag schuilen. Onderweg komt hij een bibberende familie Muis tegen, die hij zijn muts geeft. Koukleumende otter krijgt zijn wanten en het kleine hertje zijn sjaal. Versteend komt Egel bij Das aan, hij valt meteen in een diepe slaap. Als hij wakker wordt, is de storm voorbij en hebben de dieren een nieuw nestje voor hem gemaakt. Groot prentenboek met aardige, maar niet al te uitdagende illustraties in gedekte kleuren, waarin de muts, wanten en sjaal van oranje en rode vilt zijn die te voelen is. De platen variëren in grootte en zijn geschilderd met accenten in krijt. De tekst staat in een grote letter tussen de platen of in een wat rustiger deel van de tekening. Het verhaal is simpel, maar wel vriendelijk en behandelt het thema "wie goed doet, goed ontmoet". Eerder verscheen over hetzelfde egeltje 'Een winternacht'*. Vanaf ca. 4 jaar.

Egeltje in de storm

Egeltje heeft net zijn nestje klaar voor zijn winterslaap als een harde windvlaag het uiteenrukt. Egeltje staat te bibberen van de kou. Wat nu? Hij trekt zijn muts, sjaal en wanten aan en besluit bij Das te gaan logeren tot de storm voorbij is. Maar onderweg kwam hij een groepje veldmuisjes, Otter en een moederhert met haar kleintje tegen. Ze hebben ook veel last van de kou en en de wind. Egeltje geeft hen zijn muts, wanten en sjaal. Bij Das is het gelukkig lekker warm. De volgende dag blijkt dat zijn vriendjes een prachtig nest voor Egeltje gemaakt hebben.
Haast slaapverwekkend, zo'n flauw en voorspelbaar verhaaltje! Als de geluidsknop er niet was geweest, waarmee je hier en daar geluiden -  van de razende wind en de bibberende diertjes - kan oproepen.

Een winterdag

Als Egeltjes nest door een woeste storm wordt weggeblazen, trekt hij zijn muts, wanten en sjaal aan en gaat hij naar het huis van Das. Onderweg komt hij een heleboel dieren tegen en allemaal zijn ze verkleumd van de kou. Het goedige egeltje deelt uit, eerst zijn muts, daarna zijn wanten en ten slotte zijn sjaal. Zelf trippelt hij dapper verder, tot hij uitglijdt en bedolven onder sneeuw de heuvel afglijdt. Gelukkig is het de deur van Das waar hij tegenaan botst. Daar kan hij lekker bekomen van zijn avontuur, warm worden en op krachten komen. Deze winterdag van Egeltje is een vervolg op ‘Een winternacht’. Dit verhaal maakt gebruik van hetzelfde stramien. Het is een weinig fantasie prikkelend, voorspelbaar, braaf verhaal waarin de lieflijke sfeer door de haast sentimentele illustraties benadrukt wordt. Als ‘soft-to-touch boek’ zal ook dit boek zijn weg naar jonge luisteraars wel vinden. De zachte muts, sjaal en wanten nodigen uit tot aanraken en staan op die manier wellicht garant voor …Lees verder