Boek
Nederlands

Hekselien en de drakentranen

An Melis (auteur)
+1
Hekselien en de drakentranen
×
Hekselien en de drakentranen Hekselien en de drakentranen

Hekselien en de drakentranen

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Hekselien gaat op zoek naar drakentranen om het verdriet van de heksen te genezen. Prentenboek met grote tekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Draken, Heksen, Magie
Titel
Hekselien en de drakentranen
Auteur
An Melis
Taal
Nederlands
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2005
[28] p. : ill.
ISBN
90-59321-87-1

Besprekingen

In dit prentenboek dat bestemd is voor de oudste twee kleutergroepen -- een gesloten fantasieverhaal met een dubbele verhaallijn --, wordt in een fantasiewereld van heksen en draken komaf gemaakt met vooroordelen én het belang van vriendschap benadrukt. Op de morgen na het heksenfeest treffen Hekselien en haar dierenvriendje Moes, alle heksen huilend aan in het heksenbos. Ze hebben te veel toversap gedronken en blijven nu snotteren en huilen tot ze drakentranen gevonden hebben. Hekselien, de enige die limonade gedronken heeft, besluit naar een drakenhol te vliegen om daar die tranen te bemachtigen. Hekselien en Moes zijn verschrikkelijk bang als ze de draak zien: hij is zo groot, snurkt heel luid en ziet er groen en gevaarlijk uit. Ze moeten er dus voor zorgen de draak niet boos of verdrietig te maken. Daarom moet Moes met het kwastje van zijn staart de draak over zijn buik kriebelen. Hun plannetje lukt. De draak lacht zo hard dat Hekselien en Moes helemaal nat zijn van zijn lachtrane…Lees verder
Het drinken van te veel toversap bij een feest heeft de heksen een fikse kater opgeleverd. Om dat te verhelpen gaat Hekselien (die alleen van limonade houdt) op zoek naar drakentranen. Dat lukt door een draak tranen te laten lachen. Hekseliens volgende goede daad is de eenzame draak mee terug te nemen. Geaquarelleerde, met krijt aangezette prenten over de volle pagina('s) en in kleinere scènes. Tekstblokken met schreefloze letters op glad, ingenaaid papier. Mager verhaaltje met brave, lappenpopachtige figuurtjes, en een scheelkijkende draak op het voorplat. Er valt wel veel te ontdekken: een kever die bij wijze van hondje uitgelaten wordt, los rondvliegende muzieknoten, een draakje als pop, een lantaren die brandt met vuurvliegjes. Hekseliens vriendje Moes is een nogal vaag soort (speelgoed)beertje. Lief prentenboek voor kleuters vanaf ca. 4 jaar.

Hekselien en de drakentranen

Na een heksenfeest, waar de heksen teveel toversap hebben gedronken, krijgen ze allemaal heksenverdriet. Hekselien, die alleen maar limonade dronk, wil de heksen van hun verdriet afhelpen en zoekt in het grote toverboek naar een remedie. Ze moet drakentranen zoeken om hen van het snotteren, janken en huilen af te helpen. Ze tovert zichzelf samen met Moes, haar hondje, naar een drakenhol. Daar liegt een reuzendraak te slapen. Moes begint de draak te kittelen met zijn staart. En ja, de draak begint te giechelen en te giechelen totdat de tranen van zijn kop rollen. Hekselien vangt vlug de tranen op en legt uit aan de draak waarvoor ze moeten dienen. De draak is zo blij dat hij nog eens heeft kunnen lachen dat hij vraagt om hem mee te nemen naar het heksendorp. Hij verzekert hen dat hij geen mensenvlees eet, maar alleen groenten en bloemen. Vooral blauwe viooltjes. Hekselien neemt hem natuurlijk mee. Ze vertelt de heksen dat ze niet moeten schrikken en verlost hen van hun huilziekte en Bo…Lees verder

Over An Melis

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door DirkVE

An Melis (Geel, 22 oktober 1965) is een Belgisch auteur en illustratrice. An Melis heeft twee bekende prentenboekenreeksen: Hekselien en Belle Beer.

An Melis volgde een kunstopleiding en studeerde af als kleuterleidster. Ze startte bij uitgeverij Abimo met het maken van nieuwjaarsbrieven. Na enkele jaren kreeg ze de kans om een volwaardige prentenboekenreeks te maken.

An Melis trekt door het Vlaamse land met een verteltheater waarbij ze de verhalen van Hekselien en Belle Beer voorleest. Ze heeft ook een cd gemaakt met eigen Hekselien-liedjes met bijbehorende activiteitenmap voor de kleuterschool.

In 2013 richtte ze Uitgeverij Ikko op om een eigen collectie van nieuwjaarsbrieven te kunnen uitbrengen. Deze worden verdeeld in de kleuter- en basisscholen in heel Vlaanderen. Haar boeken werden vertaald in Taiwan, Zuid-Korea, China, Thailand, Saoudi-Arabië, Zuid-Afrika, Griekenland, Duitsland, Slovenië, Zweden en Noorwegen.

Lees verder op Wikipedia