Boek
Nederlands

Hekselien en het ei van Bonkie

An Melis (auteur)
+1
Hekselien en het ei van Bonkie
×
Hekselien en het ei van Bonkie Hekselien en het ei van Bonkie

Hekselien en het ei van Bonkie

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Als draak Bonkie een ei in zijn bed vindt waar een vogel uit komt, weet Hekselien raad. Prentenboek met zachtgekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Draken, Eieren, Heksen
Titel
Hekselien en het ei van Bonkie
Auteur
An Melis
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2009 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
9789059322400 (hardback)

Besprekingen

Bonkie, een lieve draak die zijn nest heeft bovenop het huis van Hekselien en Moes, ontdekt op een morgen een groot ei in zijn nest. Dat ei kan niet van Bonkie zijn, want Bonkie is een jongen en jongens leggen geen eieren. Daarom zoekt Hekselien in haar toverboek en ontdekt dat het een 'Wapper-ei' is. Hoe het in het nest van Bonkie is terechtgekomen, is een raadsel. Maar Bonkie besluit voor het ei te zorgen. Samen met Hekselien en Moes verpakt hij het ei in warme en zachte lappen en legt het tegen zijn warme buik. Dan begint het wachten. En op een dag komt er een klein Wappertje uit het ei tevoorschijn. Omdat Wappertje het koud heeft, tovert Hekselien haar na wat mislukkingen een prachtig jurkje en Bonkie geeft het Wappertje de naam Wapje. Maar Wapje moet naar zijn soortgenoten en dus vliegen Hekselien en Moes op Hekseliens bezem en Wapje op de rug van Bonkie naar het Wiebelbos. Daar is iedereen blij en wordt er feest gevierd.

Prachtig geïllustreerd verhaaltje, maar het heeft n…Lees verder
Bonkie, de draak, vindt een ei in zijn bed. Hij vraagt aan heks Hekselien wat hij ermee zal doen. Als het ei is uitgebroed, komt er een vogeltje uit dat ze samen terugbrengen naar zijn moeder. In dit prentenboek is het verhaal traditioneel opgebouwd, met een voorspelbaar, goed slot. Verrassingen of onverwachte wendingen zitten er niet in. Het taalgebruik is wat ouderwets en gekunsteld met (te) veel bijvoeglijke naamwoorden. De illustraties beslaan wisselend een of twee bladzijden. De tekst is er in duidelijke, schreefloze letters in tekstblokken tussen afgedrukt. De platen zijn gedetailleerd en de zachte lijnen en pastelkleuren passen goed bij de vriendelijke sfeer van het boek. Omdat er veel op te zien is, zullen ze kleuters wel aanspreken; de draak en het heksje zijn erg lief. Een braaf prentenboek voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Hekselien en het ei van Bonkie

Bonkie de draak woont op het dak van het huis van de kleine Hekselien en Moes. Op een ochtend wordt Bonkie wakker en vindt een ei in z'n nest. Het kan niet van Bonkie zijn want Bonkie is een jongen. Hekselien zoekt het even op in haar toverboek en vindt een tekening van het ei. Het is het ei van een wapper. Dit is een grappige, vriendelijke vogel die in het Wiebelbos woont. Ze kunnen het ei niet terugbrengen want het is veel te zwaar. Dus zit er niets anders op dan het ei zelf uit te broeden. Bonkie wacht, en wacht, ... tot het ei eindelijk openbreekt. Een klein vogeltje kijkt rillend om zich heen. Hekselien tovert een jurkje voor Wapje, want zo hebben ze het vogeltje genoemd. Ze brengen Wapje naar haar mama, die dolgelukkig is en een groot feest houdt. Dit fantasieverhaal zet onmiddellijk de verbeelding van de kleuters aan het werk. Wat zou er uit dat ei komen? Een wapper? Maar wat is dat? Het verhaal gaat wel over heksen en draken maar nergens wordt het verhaal griezelig of beang…Lees verder

Over An Melis

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door DirkVE

An Melis (Geel, 22 oktober 1965) is een Belgisch auteur en illustratrice. An Melis heeft twee bekende prentenboekenreeksen: Hekselien en Belle Beer.

An Melis volgde een kunstopleiding en studeerde af als kleuterleidster. Ze startte bij uitgeverij Abimo met het maken van nieuwjaarsbrieven. Na enkele jaren kreeg ze de kans om een volwaardige prentenboekenreeks te maken.

An Melis trekt door het Vlaamse land met een verteltheater waarbij ze de verhalen van Hekselien en Belle Beer voorleest. Ze heeft ook een cd gemaakt met eigen Hekselien-liedjes met bijbehorende activiteitenmap voor de kleuterschool.

In 2013 richtte ze Uitgeverij Ikko op om een eigen collectie van nieuwjaarsbrieven te kunnen uitbrengen. Deze worden verdeeld in de kleuter- en basisscholen in heel Vlaanderen. Haar boeken werden vertaald in Taiwan, Zuid-Korea, China, Thailand, Saoudi-Arabië, Zuid-Afrika, Griekenland, Duitsland, Slovenië, Zweden en Noorwegen.

Lees verder op Wikipedia