Boek
Nederlands
De wereld is danig veranderd door nieuwe biotechnologie.
Titel
Next
Auteur
Michael Crichton
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Next
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2007
416 p.
ISBN
9789024521708

Besprekingen

Het was al een tijd wachten op een boek dat de problemen rond stamcellen, genetische manipulatie, biotechnologie, GGO's en aanverwanten aanpakte. Bij dezen is dat tekort aangevuld. Het boek werd afgeleverd door de auteur van >Jurassic Park. Indertijd had dit boek, en zeker de film die er op gebaseerd was, tot gevolg dat velen geloofden aan de mogelijkheden om de reuzensauriërs weer tot leven te brengen. Met het voorliggende boek zal dit wel niet anders worden.

In een kleine honderd korte hoofdstukken worden een aantal verhaallijnen door elkaar geweven. We krijgen daarbij sprekende apen, een rekenende papegaai, lichtgevende lederschildpadden en meer van dat fraais voorgeschoteld, allemaal producten van gefriemel met genen. Tussendoor worden ook krantenartikels, "wetenschappelijke" verslagen en voordrachten geserveerd, die echter meestal weinig ter zake doen. Eén verhaallijn brengt echter wel spanning in het boek, nl. dat van een moeder die met haar kind uit de handen prob…Lees verder
Biotechnologie kan sciencefiction werkelijkheid laten worden. In dit boek is niet een verhaallijn, maar speelt het verhaal zich langs verschillende lijnen af. Een van de lijnen is bijvoorbeeld het gebruiken van lichaamsweefsel van een man, zonder dat hij toestemming daarvoor heeft geven. Hij verliest er een rechtzaak over. Wat is nog van jezelf tegenwoordig? Een ander is het bestaan van een sprekende aap. De mens is maar enkele genen verschillend ten opzichte van de mensaap. Het centrale thema van het boek is dan ook gentechnologie: wat houdt het in, wat kan er nu en in de toekomst. Michael Chrichton, wereldberoemd door de romans 'Jurassic Park', 'State of fear' en de tv-serie 'ER', geeft een beeld van een 'nieuwe wereld' waarin gentechnologie centraal staat. Hij vermengt fictie met feiten uit de wetenschap van vandaag. Dat resulteert in een roman die behalve amuseert ook aan het denken zet. Wat moet je vinden van bedrijven die een patent hebben op een gen? Hoever kun je de wereld naa…Lees verder

Over Michael Crichton

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Jon Chase photo/Harvard News Office

John Michael Crichton (Chicago, 23 oktober 1942 – Los Angeles, 4 november 2008) was een Amerikaanse auteur van sciencefictionboeken en filmscenario's en producent van films en televisieprogramma's. Hij studeerde af in geneeskunde aan de Harvard Medical School. Onder de pseudoniemen John Lange en Jeffery Hudson publiceerde hij in zijn studietijd zijn eerste boeken.

Crichton was onder meer bekend van zijn boek Jurassic Park, dat in 1993 werd verfilmd door Steven Spielberg. Hij was ook schrijver en producent van de televisieserie ER en gaf lezingen. Hij sprak het Amerikaanse Congres eens toe over de gevaren van wetenschap en politiek.

Crichton stierf op 66-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Bibliografie

Fictie

Tussen haakjes staat de titel van de Nederlandstalige editie