Boek
Nederlands

Kerstverhaal

Mieke Van Hooft (auteur), Tineke Meirink (illustrator)
Kerstverhaal op rijm, waarin wordt verteld wat we vieren met Kerstmis. Prentvertelling in oblong met paginagrote, eenvoudige illustraties in sobere tinten. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Kerstmis (Bijbel)
Titel
Kerstverhaal
Auteur
Mieke Van Hooft
Illustrator
Tineke Meirink
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Holland, © 2008
[25] p. : ill.
ISBN
9789025110659 (hardback)

Besprekingen

Kerstverhaal van Mieke Van Hooft is bedoeld als een eerste, vrolijke kennismaking met het kerstverhaal uit de christelijke traditie. Het is op rijm (ABCB) gezet, omdat dit goed in het oor ligt en kinderen het gemakkelijk kunnen meedreunen. Het blijft natuurlijk de vraag of dat de bedoeling van het vertellen van een verhaal mag zijn. Maar wat klopt is dat het leuke versjes zijn op niveau van peuters en kleuters. De taal is aangepast aan de doelgroep en Van Hooft maakt gebruik van onomatopeeën. Deze zullen jonge kinderen zeker aanspreken:

"De nacht is koud en helder / Er is een ronde maan. / Er klinken klikklakhoefjes: / Daar komt de ezel aan...."

Zonder dat dit zwaar gaat wegen, vertelt het verhaal over de afwijzing van Maria en Jozef wanneer ze na een lange reis in Bethlehem aankomen. Het is al laat maar uiteindelijk vinden ze een onderkomen in een schuur. Niet zo erg, want: "Er is geen bed, geen tafel, / Maar er is stro, heel zacht. / Ze kruipen bij de ezel. / D…Lees verder
Kerstverhaal op rijm, in eenvoudige en toegankelijke taal verteld, bedoeld om peuters en kleuters vertrouwd te maken met de kerstboodschap. De vijftien korte vierregelige rechttoe-rechtaan versjes van gemiddeld vijf woorden liggen ritmisch goed in het gehoor en zijn gemakkelijk op te dreunen of voor te lezen. Doordat per dubbele pagina maar één of twee versjes staan opgenomen, gaat alle aandacht uit naar de paginagrote schilderingen die in sobere tinten de sfeer van de kerstnacht weergeven. Ze zijn royaal van opzet, zonder overbodige details en door de eenvoudige belijning herkenbaar voor de lezer. Gebonden uitgave in oblongformaat met sfeervolle kleurprent op het omslag die het kerstgebeuren weergeeft. Blauwe binnenplatten met witte sterren. Kerstboek vanaf ca. 3 jaar.

Kerstverhaal

In eenvoudige, vlotte rijmpjes herschrijft Mieke van Hooft het kerstverhaal voor jonge kinderen. De rijmpjes liggen goed in de mond. Het metrum en het rijm kloppen en de gebruikte beelden kunnen begrepen worden door kleuters. De illustraties zijn ietwat starre, zwart omlijnde schilderijtjes in een nachtelijke sfeer. De kleuren brengen eenheid van sfeer en suggereren dat het hier gaat om een boekje voor het slapengaan. Niets mis met dit boekje dus, al kan het deze recensent niet echt bekoren. Het is het zoveelste kerstverhaaltje op rij: simpel, behoudsgezind en niet echt verfrissend.