Boek
Nederlands

De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha

Epos over een door ridderromans bevlogen, oprechte maar hulpeloze strijder voor waarheid en recht in het 16e-eeuwse Spanje.
Extra onderwerp
parodieën
Titel
De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha / Miguel de Cervantes Saavedra ; vert. door Barber van de Pol
Auteur
Miguel De Cervantes Saavedra
Vertaler
Barber Van de Pol
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El ingenioso hidalgo Don Quixote de la Mancha
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2001
968 p.
ISBN
90-253-0659-4

Besprekingen

Toen Barber van de Pol een vijftal jaren geleden de tijd rijp achtte voor de uitgave van een nieuwe vertaling van De Cervantes Don Quichot, had ze het wel bij het rechte eind. De vijfde druk van deze prachtige luxe-editie in twee delen is intussen verschenen. Van de Pols vertaling is dan ook bijzonder levendig en geïnspireerd. Ze had de bedoeling opnieuw een leesboek te maken van een literair meesterwerk dat in de eerste plaats onderwerp is van academisch onderzoek. Een modernere, luchtige uitgave zal Don Quichot niet meteen op ieders lectuurlijst plaatsen, maar de lectuur ligt tenminste weer binnen bereik. Barber van de Pol is bovendien overtuigd van de moderniteit van het boek: "Don Quichot sluit uitstekend aan bij de huidige ideeën over literatuur. Het is echt een postmodern boek, er wordt voortdurend in geciteerd en het houdt zich niet aan één genre maar trekt alle registers open: volksverhalen, herdersverhalen, Latijnse spreuken, moppen, klassieke dial…Lees verder
Iedereen kent het, weinigen hebben het gelezen: 'Don Quichot'. Hoezeer deze laatste groep ongelijk heeft, bewijst deze vertaling van het klassieke verhaal over de Spaanse edelman Alonso Quijano die zijn hoofd op hol laat brengen door de ridderromans die hij leest en besluit om als Don Quichot de wereld in te trekken om 'weduwen te hulp te snellen, maagden te beschermen en getrouwde vrouwen, wezen en onmondigen te begunstigen'. De verrassende avonturen die deze anachronistische ridder vervolgens beleeft, zijn een lust om te lezen. Maar het allermooist zijn de sprankelende gesprekken tussen Don Quichot en diens spitsvondige schildknaap Sancho Panza, die een groot deel van de roman in beslag nemen. Barber van de Pol verdient alle lof voor haar vernuftige vertaling. Paperbackeditie zonder de prenten van Gustave Doré; kleine druk.

Over Miguel De Cervantes Saavedra

Miguel de Cervantes Saavedra (Alcalá de Henares, 29 september 1547 – Madrid, 22 april 1616) is een van de belangrijkste roman- en toneelschrijvers uit de Spaanse literatuur. Hij schreef een twintigtal toneelwerken, maar is vooral bekend geworden door zijn boek Don Quichot van La Mancha (El ingenioso hidalgo Don Quixote de la Mancha).

Biografie

Cervantes werd geboren in Alcalá de Henares, een universiteitsstad dicht bij Madrid. Zijn vader, Rodrigo de Cervantes, was barbier-chirurg en combineerde dus, zoals in die tijd gebruikelijk, de kappersstiel met het uitvoeren van kleine chirurgische ingrepen. Cervantes behoorde dus tot wat we de middenklasse kunnen noemen. Over zijn vroege jeugd is weinig bekend. Zijn familie lijkt nogal wat rondgereisd te hebben in Spanje en woonde onder meer in Sevilla, waar Miguel mogelijk de jezuïetenschool volgde. In 1566 vestigde het gezin zich in Madrid. Hoewel ze nabij de universiteit…Lees verder op Wikipedia