Boek
Nederlands
In een Tsjechische badplaats met bronnen die vrouwen van hun onvruchtbaarheid afhelpen, raken de levens van enkele vrouwen en mannen gedurende vijf dagen met elkaar vervlochten.
Titel
Afscheidswals
Auteur
Milan Kundera
Vertaler
Jana Beranová Martin De Haan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Tsjechisch
Oorspr. titel
Valcik na rozloucenou
Uitgever
Amsterdam: Ambo, 2004
224 p. : ill.
ISBN
90-263-1865-0 9789026318658 (hardback)

Besprekingen

De roman speelt in een kuuroord, dat gespecialiseerd is in de behandeling van onvruchtbare vrouwen. Tussen de zes hoofdspelers, waarvan er een slachtoffer is van het communistisch regime, bestaan allerlei ingewikkelde verhoudingen. De intrige roept bij de lezer echter weinig emoties op. Het verhaal bestaat grotendeels uit dialogen, waarin uiteenlopende ethische problemen aan de orde komen, zoals overspel, abortus, kunstmatige bevruchting, moord en zelfmoord. Het is een wrang en provocerend boek, waarin personen en situaties koel worden geanalyseerd. Kleine druk.

Over Milan Kundera

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Elisa Cabot

Milan Kundera (Brno, 1 april 1929) is een Tsjechisch schrijver die in 1975 verhuisde naar Frankrijk. Hij was daar tevens docent vergelijkende literatuurwetenschap aan de Universiteit van Rennes.

In zijn werk is hij humoristisch, cynisch met een wat melancholische ondertoon. Hij schrijft veel over de situatie in zijn geboorteland sinds het communisme. Hij verbindt daarbij de persoonlijke geschiedenissen met filosofische thema's, zonder te beleren. Hoewel hij uitdrukking geeft aan een Tsjechische traditie van emotionele verdieping schrijft hij sinds 1989 in het Frans. Zijn eerste roman 'De Grap' toont zijn cynische humor. De roman 'Onsterfelijkheid' is er een waarbij zowel de compositie als de inhoud kenmerkend is voor al zijn werk. Het wisselende standpunt van de personagebeschrijvingen verdiept de lezer in de psyche van de individuen én laat een beschouwing op afstand toe. Deze beschouwing wordt dan tussen de regels gevoed door Kundera's bespiegelingen. Je zou hem een…Lees verder op Wikipedia