Boek
Nederlands

Tussen twee paleizen

Nagieb Mahfoez (auteur)
+1
Tussen twee paleizen
×
Tussen twee paleizen Tussen twee paleizen

Tussen twee paleizen

In de reeks:
Eerste deel van een trilogie over het leven van een winkelier en zijn familie in Cairo.
Titel
Tussen twee paleizen
Auteur
Nagieb Mahfoez
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Arabisch
Oorspr. titel
Bayn al quasrayn
Uitgever
Breda: De Geus, 2001
631 p.
Aantekening
Vormt samen met Paleis van verlangen (dl. 2) en De suikersteeg (dl. 3) een trilogie
ISBN
90-445-0141-0

Besprekingen

Deze roman van Nobelprijswinnaar Nagieb Mahfoez was in 1956 de eerste van een trilogie waarin het leven van een koopmansfamilie in Caïro wordt gevolgd aan de vooravond van de nationalisatie van het Suezkanaal onder president Nasser (de volgende delen zijn 'Paleis van verlangen' en 'De Suikersteeg'*). In deze roman komt de intellectueel Mahfoez zelf amper aan het woord, hij laat honderden mensen uit het volk praten en handelen, wat een enorme rijkdom aan details produceert over hun psychologie en sociale leven. In latere romans werd Mahfoez beknopter, kwam hij zelf met zijn ideeën meer aan het woord, het leven in Egypte kreeg een hogere versnelling en meer individualistische personages werden door de schrijver voortaan geconstrueerd in plaats van uit het leven geplukt. De vertaling is precies, vloeiend en lijkt uit de school te komen van maximaal respect voor de intenties van de tekst. Pocketeditie; kleine druk, krappe marge.

Over Nagieb Mahfoez

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Photo by Misr2009
Edited by .dsm.

Nagieb Mahfoez (Arabisch: نجيب محفوظ, Nağīb Maḥfūẓ) ook wel geschreven als Nadjib of Naguib Mahfouz (Caïro, 11 december 1911 – aldaar, 30 augustus 2006), was een Egyptisch schrijver.

Loopbaan

Mahfoez begon met schrijven na zijn studie filosofie. Na drie historische romans, die Egypte belichten in de tijd van de farao's, begon hij met het portretteren van zijn geboortestad. Die reeks over Caïro werd afgesloten met de driedelige familieroman De Caïro-trilogie, het zou zijn bekendste werk worden. Voor deze trilogie kreeg hij in 1957 de hoogste Egyptische literaire onderscheiding: de Staatsprijs voor literatuur.

In 1988 ontving hij als eerste Arabische auteur de Nobelprijs voor Literatuur. Op 14 oktober 1994 werd er een moordaanslag op hem gepleegd door moslimextremisten: hij werd neergestoken, vlak bij zijn woning in Caïro en overleefde deze aanslag. Hij werd in zijn nek geraakt en kreeg moei…Lees verder op Wikipedia