Boek
Nederlands

Zo God het wil

Niccolò Ammaniti (auteur), Etta Maris (vertaler)
In het leven van een groepje mannen in een afgelegen Italiaans dorp gebeuren vreemde dingen.
Extra onderwerp
www.langzullenwelezen.be
Titel
Zo God het wil
Auteur
Niccolò Ammaniti
Vertaler
Etta Maris
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Come Dio comanda
Editie
6
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2010
446 p.
ISBN
9789048802647 (paperback)

Besprekingen

De Italiaanse auteur (Rome, 1966) publiceerde verhalen, romans, essays en stripromans. Voor 'Zo God het wil' (Come Dio commanda, 2007) kreeg Ammaniti de Premio Strega. Drie bevriende werkeloze mannen en de 13-jarige zoon van een van hen leven hun chaotische en armetierige leven in een lelijk dorp dat met het toeristische Italië niets te maken heeft. Vader en zoon, die ondanks alles erg aan elkaar verknocht zijn, vormen de spil van het soms absurde, soms vertederende, steeds snel en boeiend vertelde verhaal. Het wordt in korte verspringende scènes verteld. Geweld, drank en seks spelen een grote rol. Van hun plannen komt niet veel terecht. De schrijver weet tot het verrassende einde de spanning erin te houden. De vertaling leest vlot en prettig. Op de flap zeer warme aanbevelingen van Kluun, Saskia Noort en Herman Koch. Paperback; kleine druk.

Over Niccolò Ammaniti

Niccolò Ammaniti (Rome, 25 september 1966) is een Italiaanse schrijver. Ammaniti maakte deel uit van de ‘giovani cannibali’, de ‘jonge kannibalen’, een schrijversgroep van relatief jonge Italiaanse auteurs die een nieuw soort literatuur schreef: ruig, gewelddadig en conventieloos.

Biografie

Kieuwen

Ammaniti's eerste boek Branchie (vertaald als Kieuwen) kwam in 1994 uit. Eigenlijk was Ammaniti bezig af te studeren aan de universiteit van Rome in biologie en moest hij alleen nog zijn scriptie schrijven. Maar de scriptie over vissen werd uiteindelijk een roman over een jongen die voor zijn hobby aquaria bouwt. In 1995 schreef hij Nel nome del figlio op initiatief van zijn vader, Massimo Ammaniti. Het is een verhaal over de problemen van adolescenten. In 1996 volgde Fango, een verzameling verhalen die hem bekendheid gaf bij het grotere publiek. En een jaar later werd van …Lees verder op Wikipedia