Boek
Nederlands

Het beste wat een croissant kan overkomen

Pablo Tusset (auteur)
+1
Het beste wat een croissant kan overkomen
×
Het beste wat een croissant kan overkomen Het beste wat een croissant kan overkomen

Het beste wat een croissant kan overkomen

Als zijn broer plotseling verdwijnt, gaat het zwarte schaap van zijn rijke familie op zoek en komt in contact met een mysterieuze esoterische sekte die dateert uit de 12e eeuw.
Onderwerp
Barcelona
Titel
Het beste wat een croissant kan overkomen
Auteur
Pablo Tusset
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Lo mejor que le puede pasar a un cruasán
Uitgever
Utrecht: Signature, 2007
359 p.
ISBN
9789056722647

Besprekingen

Na een aarzelend begin werd deze roman uit 2001 verrassend een ware hit in Barcelona. Al spoedig volgden andere delen van Spanje. Het beste wat een croissant kan overkomen stond maar liefst enkele jaren genoteerd op de lijst van bestverkochte boeken, en schrijver Pablo Tusset, pseudoniem van David Homedes Cameo, werd eensklaps verheven tot cultauteur. Voldoende aanleiding dus om dit boek met enige nieuwsgierigheid ter hand te nemen.

Het antwoord op het raadseltje uit de eigenaardige titel is al in de openingszin te vinden: besmeerd worden met roomboter, terwijl ik-verteller en hoofdpersonage Pablo Miralles slechts goedkope margarine tot zijn beschikking heeft. Hij blijkt een enigszins verlopen telg uit een rijke Catalaanse familie te zijn, het zogeheten zwarte schaap dat maar niet wil deugen en een broertje dood heeft aan het 'voortreffelijke' milieu waaruit hij afkomstig is. Pablo houdt van de geneugten van het leven, waaronder men dient te verstaan: niet werken, zuipen…Lees verder
Pablo is een nietsnut, alcoholist, bezoeker van bordelen en beroemd internetfilosoof. Hij is het zwarte schaap van een rijke Catalaanse familie en leeft van de rente van het familiebezit. Als zijn geslaagde broer plotseling verdwijnt, gaat hij tegen zijn zin op zoek. Via de telefoon van zijn broer ontdekt hij een geheimzinnig document dat hij samen met andere internetfilosofen probeert te ontcijferen. Daardoor ontdekt hij een groot geheim dat zijn leven in gevaar brengt. Het verhaal is een soort schelmenroman waarin met veel verve de levensstijl van Pablo uit de doeken wordt gedaan. Als zijn broer verdwijnt, blijkt hij ondanks zijn luiheid en omvang, slim en ondernemend te zijn. De ontknoping is vergezocht, maar als je boek leest als een humoristische beschrijving van het doelloze leven van een klaploper, is het verrassend en bij tijden zelfs spannend. Paperback met normale druk.