De jonge Irma Vitale waagt de oversteek van het kleine bergdorpje Opi in de Abruzzen naar het verre Amerika. Ze hoopt daar het geluk te vinden en als couturière furore te maken. Door haar uitzonderlijk borduurtalent en haar doorzettingsvermogen kan ze bij een couturière aan de slag. Toch wordt Irma voor het eerst gelukkig in Amerika wanneer ze haar leven over een andere boeg gooit.
Titel
De couturière
Auteur
Pamela Schoenewaldt
Vertaler
Carolien Metaal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
When we were strangers
Uitgever
Uithoorn: Karakter, 2012
320 p.
ISBN
9789045200057 (paperback)

Besprekingen

In De couturière vertelt Pamela Schoenewaldt het levensverhaal van de jonge Irma Vitale, die de oversteek waagt van het kleine bergdorpje Opi in de Abruzzen naar het verre Amerika. In haar thuisstad ziet haar toekomst er allerminst rooskleurig uit en, net als zovelen, hoopt ze in Amerika het geluk te vinden en als couturière furore te maken. Nadat ze door een naaister uitgebuit werd, kan ze door haar uitzonderlijk borduurtalent en haar doorzettingsvermogen bij een couturière aan de slag. Zelfs al heeft ze haar droom kunnen waarmaken, toch wordt Irma voor het eerst gelukkig in Amerika wanneer ze haar leven over een andere boeg gooit.
Dit verhaal is een aandoenlijk portret van een jonge vrouw en wordt volledig verteld vanuit het standpunt van Irma. De auteur slaagt erin een heel geloofwaardig en uitgediept personage neer te zetten. Irma’s angsten en vragen als immigrante in een nieuw land zijn duidelijk geportretteerd en haar verdriet om het verlies van haar familie is schri…Lees verder
Irma Vitale (ik-figuur) is pas twintig als ze haar geboortedorp Opi, een klein bergdorp in de Italiaanse Abruzzen, moet verlaten. Irma’s moeder is gestorven, haar vader grijpt naar de fles en er is geen werk voor haar in Opi of een man die met haar wil trouwen. Irma reist noodgedwongen met de boot naar Amerika en hoopt er werk te vinden als couturière voor rijke dames. Wanneer ze in het 19e-eeuwse Amerika aankomt, vindt ze eerst werk in een soort sweatshop, waar een heleboel alleenstaande migrantenvrouwen hard werken voor een hongerloon. Irma slaagt erin te ontsnappen naar Chicago, waar ze bij een echte Franse couturière werk vindt. Irma bloeit op en maakt vrienden en toekomstplannen, maar deze worden abrupt verstoord. Ontroerende, vlotlezende ontwikkelingsroman die een realistisch beeld geeft van het 19e-eeuwse Amerika en de migranten(vrouwen) die er een leven proberen op te bouwen. Vanaf ca. 16 jaar.