Boek
Nederlands

Foeksia en de toverschaatsen

Paul Van Loon (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
+1
Foeksia en de toverschaatsen
×
Foeksia en de toverschaatsen Foeksia en de toverschaatsen
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Het vliegende miniheksje Foeksia doet iets wat niet mag: ze gaat naar de mensen en sluit vriendschap met Tommie, die ineens veel meer kan dan hij dacht of durfde. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Schaatsen, Magie, Heksen
Titel
Foeksia en de toverschaatsen
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Paul van Loon's Foeksia en de toverschaatsen
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2016
22 p. : ill.
ISBN
9789025871390 (hardback)

Besprekingen

De Nederlandse schrijver Paul Van Loon en de Vlaamse illustrator Hugo Van Look zorgen niet alleen voor de populaire verhalen rond Dolfje Weerwolfje, maar zijn nu ook al aan hun derde boek toe rond het figuurtje Foeksia, de miniheks. In Foeksia en de toverschaatsen werden tien korte verhalen opgenomen.

Foeksia, "de kleinste miniheks ter wereld" die op een handveger in plaats van een bezem door de lucht vliegt, is een grappig en populair figuurtje. In deze verhalenbundel maakt Foeksia kennis met een bang, klein jongetje, Tommie. Nadat Foeksia hem heeft duidelijk gemaakt dat er 's nachts niets is om bang voor te zijn, worden de twee de beste vrienden. Foeksia keert nog vele andere nachten terug naar Tommie's kamer, en neemt hem mee op allerlei avonturen. Foeksia is een ondeugende heks, die wel van een grapje houdt. Zo vliegt ze met Tommie naar de kerktoren en verzet de wijzers van de klok of brengt ze Tommie's mama geregeld van de wijs. Ze laat borstels en krijtjes vliegen …Lees verder
Heksje Foeksia vliegt naar de bevroren vijver in het bos en ziet dat haar vriendje gepest wordt, omdat hij niet kan schaatsen. Daar weet ze wel een oplossing voor. Eerst worden de jongens met een sneeuwballengevecht weggejaagd, dan tovert ze verder. Maar is dat wel verstandig? Zelfstandig te lezen deeltje uit de serie 'Foeksia de miniheks', die bestemd is voor kinderen die ongeveer twee jaar leesonderwijs hebben gehad. Geen AVI-niveau, maar overzichtelijke pagina’s, korte zinnen en duidelijk lettertype. Wel af en toe behoorlijk pittige woorden als bewondering, uitgestrekt en wereldkampioen. Het verhaal zelf is heel herkenbaar. Veel levendige, vrolijk gekleurde illustraties, die regelmatig over twee pagina’s doorlopen. Korte inleiding vooraf en een nawoord over pesten van de auteur. Een aantrekkelijk omslag en grappige schutbladen maken het boekje geschikt voor een grote doelgroep. Voor goede lezers uit groep vier. Vanaf ca. 7 jaar.

Foeksia en de Toverschaatsen

Foeksia de heks neemt het in dit derde boekje op voor Tommie, haar mensenvriendje. Foeksia is nogal heldhaftig, stoer, vrolijk en ondernemend. Tommie daarentegen is eerder stil, teruggetrokken en onzeker. Wanneer hij, samen met wat andere kinderen, gaat schaatsen op de vijver, wordt hij uitgelachen. Tommie ontmoet Foeksia bij de vijver en het klikt meteen. Als Foeksia ziet hoe Tommie uitgelachen wordt omdat hij niet kan schaatsen, grijpt ze in. Haar rechtvaardigheidsgevoel is groot en ze haalt heel wat tovertruukjes naar boven om het voor Tommie te doen lukken.Het boekje bestaat uit tien korte, overzichtelijke hoofdstukken en is geïllustreerd met aanvullende prenten, overwegend in grijstinten. De bladspiegel is zeer overzichtelijk wat het lezen aangenaam maakt. De sfeer in dit boekje is anders dan in de voorgaande verhalen. Paul van Loon is bekend als auteur van griezelverhalen, doorspekt met heksen en spoken, maar in dit boek slaat hij een andere, bravere weg in…Lees verder

Foeksia en de toverschaatsen

Op een nacht besluit Foeksia, de kleinste miniheks, de wijze raad van haar vader Kwark te negeren en vliegt ze op haar handbezempje naar de mensenwereld. Daar ontmoet ze Tommie en al snel ontstaat er tussen beide een prettige geheime vriendschap. Wanneer Tommie, vermomd als heksje, het heksennieuwjaarsfeest bijwoont, wint hij er een vliegende bezem waarmee hij zelf op bezoek kan in de heksenwereld. De kleurrijke kaft bevat dezelfde figuurtjes die in het boek onder de vorm van zwart-witillustraties voorkomen, speels, en zwierig. Ze vullen de korte hoofdstukken, die ook afzonderlijk goed te lezen zijn, mooi aan. Dit derde boek over Foeksia de miniheks leent zich zeer goed tot voorlezen. Maar ook voor wie net kan lezen vormen de fantasierijke verhalen een uitnodigend geheel.

Over Paul Van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de…Lees verder op Wikipedia

Suggesties