Boek
Nederlands

De een van de ander

Philip Kerr (auteur)
+1
De een van de ander
×
De een van de ander De een van de ander

De een van de ander

In de reeks:
Genre:
In het Duitsland van 1949 krijgt een detective gewetensbezwaren bij het opsporen van nazimisdadigers.
Titel
De een van de ander
Auteur
Philip Kerr 1956-2018
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The one from the other
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2007
368 p.
ISBN
9789022547984

Besprekingen

Philip Kerr (geb. 1956) schreef eind jaren '80 en begin '90 van de vorige eeuw de beroemd geworden 'Berlijnse Trilogie', met in de hoofdrol de ex-politieman en privédetective Berhard ('Bernie') Gunther. Een Berlijnse kwestie, Het handwerk van de beul en Een Duits requiem spelen zich af vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog, met een scherp oog voor de rol van de gewone Duitser onder het nazistische juk van het Hitler-systeem. De boeken werden zeer goed onthaald, vooral ook door de gedegen documentatie, de sterke plots en de fenomenale stijlbeheersing, op basis waarvan Kerr door het tijdschrift 'Granta' uitgeroepen werd tot een van de belangrijkste "young British novelists". Na deze trilogie publiceerde Kerr ? bang dat hij een formuleschrijver zou worden, zoals hij in een interview meldde ? een aantal boeken waarin (computer)wetenschap, sciencefiction en misdaadverhaal werden gecombineerd. Deze zogenaamde technothrillers, waaronder Een concept voor moord (1992), dat zich afspeelt in 2…Lees verder
Bernie Gunther is het beu een hotel te runnen en doet waar hij denkt het best in te zijn: privédetective spelen. Maar de periode en plaats, Duitsland 1949, leidt niet tot veel interessante zaken. Na enkele conventionele nazi-opsporingen wordt hij gevraagd de verdwenen echtgenoot van een cliënte op te sporen, liefst dood. Hij belandt in allerlei hachelijke situaties voor hij zijn missie ten einde kan brengen. Vierde en, na een trilogie, een onverwacht nieuw boek over privédetective Gunther die hier in alle kracht opnieuw verschijnt. De bestsellerauteur heeft zijn publiek nog nooit teleurgesteld en doet dat ook nu niet. Alweer een schitterend boek met veel 'wisecracks' en 'oneliners' maar ook met veel aandacht voor de nazigruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Gunther is een bittere cynicus, een twijfelend persoon en net daardoor zo menselijk en boeiend. Paperback met kleine druk.

Over Philip Kerr

CC BY 2.0 - Foto van/door PEN American Center

Philip Ballantyne Kerr (Edinburgh, 22 februari 1956 – 23 maart 2018) was een Brits auteur. Hij is bekend van de Bernie Gunther thrillers en de kinderboekenreeks Children of the Lamp.

Loopbaan

Kerrs bekendste werk is een reeks goed gedocumenteerde historische thrillers die zich afspelen in het Duitsland van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De hoofdrol in deze boeken speelt de eigenwijze politieman (en later privédetective) Bernie Gunther. Verschillende bijfiguren zijn niet fictief, zoals Ernst Gennat (destijds politiecommissaris van Berlijn), Reinhard Heydrich, Bernhard Weiß (een Joods politicus), Arthur Nebe, Adolf Eichmann, Horst Carlos Fuldner (een nazi-agent in Argentinië) en Joseph Mengele.

Kerr zat op school in Edinburgh en op een gymnasium in Northampton. Hij studeerde rechten aan de University of Birmingham van 1974 tot 1980 en ontving daar een mastergraad. Kerr werkte ook als advertentiecopywriter…Lees verder op Wikipedia