Boek
Nederlands

Levende steden

Ook verschenen als Een moordend systeem

Philip Reeve (auteur), Jacques Meerman (vertaler)
+1
Levende steden
×
Levende steden Levende steden

Levende steden

Ook verschenen als Een moordend systeem

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Na de Zestig-Minutenoorlog zijn Europese steden mobiel geworden. De vijftienjarige Tom verijdelt een moordaanslag op zijn idool Thaddeus Valentijn, hoofdhistoricus van de geschiedenisgilde. Maar Thaddeus gooit hem vervolgens de stad uit. Tom begint te begrijpen dat de dingen anders in mekaar zitten dan hij dacht.
Titel
Levende steden
Ook verschenen als
Een moordend systeem
Auteur
Philip Reeve
Vertaler
Jacques Meerman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2010
282 p.
ISBN
9789022554623 (paperback)

Besprekingen

Philip Reeve geniet geen grote populariteit in de Lage Landen, terwijl de Britse lezers en critici met hem weglopen. Hoe komt het dat zijn werk niet aanslaat bij het Nederlandstalige publiek?
In ‘Een moordend systeem’ is de wereld radicaal veranderd sinds een nucleaire ramp. Om te kunnen overleven, hebben de steden zich overgegeven aan de ultieme vorm van kapitalisme: stadsdarwinisme. Ze verplaatsen zich als schepen of op enorme rupsbanden en maken jacht op elkaars energiebronnen, waarbij een survival of the fittest geldt. Er heerst een strenge hiërarchie en ‘Oudtech’ is van grote waarde. Verschillende groeperingen maken jacht op deze kernwapens uit het verleden.
De wereld is knap uitgedacht en zeer detailrijk beschreven. Maar Reeve verliest zich vaak in ellenlange beschrijvingen, waarbij de aandacht van de lezer al snel verslapt. Door de hoge densiteit vragen zijn boeken echter om een aandachtige leesbeurt. ‘Een moordend systeem’ is een wirwar van verschillende verhaallijnen en…Lees verder
Tom (15), leerling van het Geschiedenisgilde, woont in Londen in het vroegere Europa. Middelen zijn er schaars geworden, steden zijn op rupsbanden gezet en proberen elkaar in bezit te krijgen. De geheimzinnige Hester Shaw pleegt een moordaanslag op Valentijn, hoofdhistoricus van het Gechiedenisgilde. Vanaf dat moment gaat alles heel snel: Tom valt samen met Hester door een afvalkoker en komt in het Buitengebied terecht. Daar krijgen ze te maken met aanvallen, Sluipers, piraten, Anna Fang en komen ze erachter dat alles draait om Medusa, een apparaat dat Londen gaat gebruiken om alle steden in te nemen! Spannend en avontuurlijk sciencefictionverhaal, dat vlot leest en de lezer geboeid houdt. Af en toe wat ingewikkeld door de naamgevingen die gebruikt zijn voor mensen, instrumenten in de 'toekomstige' wereld. Goede uitwerking van de hoofdpersonages en belangrijkste thema's. Prettig leesbaar lettertype. Aantrekkelijk omslag. Eerder verschenen onder de titel 'Een moordend systeem'*. De rom…Lees verder

Over Philip Reeve

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Niccolò Caranti

Philip Reeve (Brighton, 28 februari 1966) is een Brits auteur en illustrator van jeugdboeken

Biografie

Phlip Reeve werd in 1966 geboren in Brighton, East Sussex en volgde studies illustrator aan het Cambridgeshire College of Arts and Technology (tegenwoordig de Anglia Ruskin University) en later aan de Brighton Polytechnic (tegenwoordig de University of Brighton). Voordat hij illustrator werd, werkte hij enkele jaren in een boekhandel in Brighton. Tijdens zijn studententijd en een aantal jaren daarna schreef en trad hij op in komische sketchshows met verschillende personen en onder verschillende groepsnamen, waaronder The Charles Atlas Sisters.

In 1998 schreef hij samen met Brian Mitchell de dystopische komische musical The Ministry of Biscuits. Reeve tekende cartoons voor enkele boekenseries en schreef in 2002-2003 een kinderboekenreeks getiteld Buster Bayliss.

Zijn eerste boek voor adolescent…Lees verder op Wikipedia